ßßß Cookit - przepis na Bigos :)

Bigos :)

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy zrobiłam bigos z przepisu i w dodatku z nieco innych składników niż używałam dotychczas..Domownikom smakował więc myślę,że ta wersja będzie się częściej pojawiać u nas na stole,niż znana nam do tej pory wyłącznie z kiszonej kapusty z dodatkiem koncentratu pomidorowego.W poniższym przepisie wyeliminowałam grzyby leśne.
20 dkg boczku - kroję w kostkę
50-70 dkg karczku - w kostkę
25 dkg kielbasy czosnkowej - w kostkę
trochę oleju do smażenia
1 cebula - w kostkę
1 marchew - w plastry
1 por - w półplasterki
20 dkg białej kapusty - siekam
30 dkg kiszonej kapusty - odcedzam z kwasu,przepłukuję wodą
15 dkg brązowych pieczarek - kroję w grubsze plastry
1/2 łyżeczki kminku
4-5 ziaren jałowca
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1 listek laurowy
trochę suszonego tymianku do smaku
sól i pieprz
1 kopiata łyżka mąki
300 ml czerwonego wina
400 ml bulionu wołowego lub drobiowego
2 łyżki dżemu z jagód/czarnej porzeczki/jeżyn - użyłam porzeczkowego
W garnku rozgrzewam olej i smażę białą kapustę,cebulę,marchew i pora aż zmiękną,dodaję pieczarki i lekko przesmażam.Na patelni smażę kiełbasę z boczkiem i mięsem,można dodać trochę oleju,żeby się nie przypaliło,a przysmażyło do zbrązowienia.Mięso dodaję do garnka z warzywami,dorzucam przyprawy oraz mąkę i smażę ok 2 min.na wolnym ogniu.Następnie dodaję dżem,wino,bulion oraz kiszoną kapustę,nakrywam i na wolnym ogniu gotuję 2 godziny.Mieszam od czasu do czasu.Po 2 godzinach odkrywam i jeśli mięso nie zaczęło się rozpadać na kawałki można gotować nadal bez przykrywania.Moje było w sam raz.Bigos był smaczniejszy na drugi dzień,jak smaki się przegryzły.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/02/bigos.html