Wykonanie
Po raz pierwszy zrobiłam bigos z przepisu i w dodatku z nieco innych składników niż używałam dotychczas..Domownikom smakował więc myślę,że ta wersja będzie się częściej pojawiać u nas na
stole,niż znana nam do tej
pory wyłącznie z
kiszonej kapusty z dodatkiem
koncentratu pomidorowego.W poniższym przepisie wyeliminowałam
grzyby leśne.
20 dkg
boczku - kroję w kostkę50-70 dkg karczku - w kostkę25 dkg
kielbasy czosnkowej - w kostkętrochę
oleju do smażenia1
cebula - w kostkę1
marchew - w plastry1
por - w półplasterki20 dkg
białej kapusty - siekam30 dkg
kiszonej kapusty - odcedzam z kwasu,przepłukuję
wodą15 dkg brązowych
pieczarek - kroję w grubsze plastry1/2 łyżeczki
kminku4-5 ziaren jałowca1 łyżeczka
papryki mielonej słodkiej1
listek laurowytrochę suszonego
tymianku do smaku
sól i
pieprz1 kopiata łyżka
mąki300 ml
czerwonego wina400 ml
bulionu wołowego lub drobiowego2 łyżki
dżemu z jagód/czarnej porzeczki/jeżyn - użyłam
porzeczkowegoW garnku rozgrzewam
olej i smażę
białą kapustę,
cebulę,
marchew i
pora aż zmiękną,dodaję
pieczarki i lekko przesmażam.Na patelni smażę
kiełbasę z
boczkiem i
mięsem,można dodać trochę
oleju,żeby się nie przypaliło,a przysmażyło do zbrązowienia.
Mięso dodaję do garnka z warzywami,dorzucam
przyprawy oraz
mąkę i smażę ok 2 min.na wolnym ogniu.Następnie dodaję
dżem,
wino,
bulion oraz
kiszoną kapustę,nakrywam i na wolnym ogniu gotuję 2 godziny.Mieszam od czasu do czasu.Po 2 godzinach odkrywam i jeśli
mięso nie zaczęło się rozpadać na kawałki można gotować nadal bez przykrywania.Moje było w sam raz.Bigos był smaczniejszy na drugi dzień,jak smaki się przegryzły.Smacznego!!!