ßßß
Składniki:Farsz:kapusta kiszona z marchewką i ziołami - 1kgpieczarki - 800 gramkucharek - 1 łyżkapieprz - 1/2 łyżkikminek mielony- 1/2 łyżkiolej do smażenia- 1 łyżkaCiasto:mąka pszenna - 1 kilogramwoda ciepła- ile mąka zabierzesól - łyżeczkaolej - 2 łyżki
Wykonanie:Kapustę kiszoną płukamy kilkakrotnie zimną wodą.Następnie gotujemy aż będzie miękka(około 40minut)Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, przekładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Pieczarki lekko solimy, puszczą nam soki, gdy płyn nam wyparuje dodajemy olej i chwilę podsmażamy. Gdy kapusta jest miękka odcedzamy i dodajemy do niej podsmażone pieczarki, przyprawiamy kucharkiem, pieprzem i kminkiem chwilę podsmażamy.Odstawiamy do wystygnięcia.Wyrabiamy ciasto:Mąkę przesypujemy do dużej miski dodajemy olej i powoli dolewamy ciepłą wodę ciągle mieszając. Gdy mąka nie zabiera wody i odkleja nam się od miski, posypujemy stolnicę mąką i wyrabiamy ciasto. Sprawdzamy czy jest już gotowe przecinając na pół - jeśli są pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło. Odcinamy kawałek i wałkujemy na cienki placek, bierzemy kubek ( szklanka moim zdaniem jest za mała) i wycinamy kółka. Kładziemy farsz na środek i sklejamy. Mnie wyszło z tej ilości ciasta 50 pierogów. Tak przygotowane pierogi możemy zamrozić, potem gotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną 2-3 minutki gotujemy następnie okraszamy cebulką, słonina, boczkiem, co wam najbardziej odpowiada. Pamiętajmy, gdy mrozimy pierogi wkładamy do wrzątku od razu z zamrażalnika nie rozmrażamy - to ważne!Gdy jednak decydujemy się ugotować od razu. Posolić wrzątek wrzucić pierogi i po wypłynięciu gotujemy także 2-3 minutkiSmacznego:)