Wykonanie
Pierogi to danie z tych, które uwielbiam i mogłabym je jadać ciągle.Z farszem możemy kombinować ile wlezie.Wsadzamy do nich mięcho,
owoce, warzywa, mieszamy kombinujemy i nowe smaki odkrywamy.Dzisiaj pokaże Wam moje pierogi z
kapustą i
grzybami, farsz ten wykorzystuję również do krokietów.Tak za jednym zamachem, co by się nie narobić.Ułatwianie sobie pracy to podstawa:)
Składniki:Farsz:
kapusta kiszona z
marchewką i
ziołami - 1kg
pieczarki - 800 gramkucharek - 1 łyżka
pieprz - 1/2 łyżki
kminek mielony- 1/2 łyżki
olej do smażenia- 1 łyżkaCiasto:
mąka pszenna - 1 kilogram
woda ciepła- ile
mąka zabierze
sól - łyżeczka
olej - 2 łyżki
Wykonanie:
Kapustę kiszoną płukamy kilkakrotnie zimną
wodą.Następnie gotujemy aż będzie miękka(około 40minut)
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, przekładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu).
Pieczarki lekko solimy, puszczą nam
soki, gdy płyn nam wyparuje dodajemy
olej i chwilę podsmażamy. Gdy
kapusta jest miękka odcedzamy i dodajemy do niej podsmażone
pieczarki, przyprawiamy kucharkiem,
pieprzem i
kminkiem chwilę podsmażamy.Odstawiamy do wystygnięcia.Wyrabiamy ciasto:
Mąkę przesypujemy do dużej miski dodajemy
olej i powoli dolewamy ciepłą
wodę ciągle mieszając. Gdy
mąka nie zabiera
wody i odkleja nam się od miski, posypujemy stolnicę
mąką i wyrabiamy ciasto. Sprawdzamy czy jest już gotowe przecinając na pół - jeśli są pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło. Odcinamy kawałek i wałkujemy na cienki placek, bierzemy kubek ( szklanka moim zdaniem jest za mała) i wycinamy kółka. Kładziemy farsz na środek i sklejamy. Mnie wyszło z tej ilości ciasta 50 pierogów. Tak przygotowane pierogi możemy zamrozić,
potem gotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną 2-3 minutki gotujemy następnie okraszamy
cebulką,
słonina,
boczkiem, co wam najbardziej odpowiada. Pamiętajmy, gdy mrozimy pierogi wkładamy do wrzątku od razu z zamrażalnika nie rozmrażamy - to ważne!Gdy jednak decydujemy się ugotować od razu. Posolić wrzątek wrzucić pierogi i po wypłynięciu gotujemy także 2-3 minutkiSmacznego:)