ßßß Cookit - przepis na Rybne curry na ostro :)

Rybne curry na ostro :)

nazwa

Wykonanie

Keralan fish curry-danie znane w południowych Indiach zaciekawiło mnie składem tak bardzo,że musiałam je przygotować.Byłam bardzo ciekawa smaku ryby podanej w towarzystwie imbirowo-kokosowego sosu, z mnóstwem innych,aromatycznych przypraw.Wyszło pysznie,mimo niezauważalnych zmian,które wniosłam do przepisu!Książka "Curry lovers"po raz kolejny nie zawiodła,a danie z pewnościa będę powtarzać:)
50-60 dkg turbota lub innej białej ryby-u mnie mrożony dorsz pokrojony w 4 cm kostkę
2 łyżeczki papryki w proszku
3/4 łyżeczki kurkumy
sok z 1 limonki
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/4 łyżeczki nasion kozieradki,którą razem z pieprzem i kolendrą ucieram w moździerzu na proszek
3 malutkie suszone papryczki chili-moczę w gorącej wodzie 20 min.
4 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion gorczycy-pominęłam
8-10 listków curry-podobne do laurowych tylko mniejsze i elastyczniejsze
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 cm świeżego imbiru
250 ml mleczka kokosowego+wiórki kokosowe do dekoracji
1 łyżka posiekanych nerkowców do dekoracji-pominęłam
Paprykę,kurkumę i sok z limonki mieszam w misce i dodaję do tego pokrojoną w kostkę rybę.Mieszam dokładnie,żeby pokryła się marynatą i odstawiam.Ziarna pieprzu,kolendry i kozieradki podgrzewam na suchej patelni,do momentu,aż zaczną wydzielać aromat,następnie ucieram w moździerzu,dodaję do nich 3 namoczone chili i 2 łyżki wody,w których się moczyły-ucieram do połączenia się składników na masę.Na patelni rozgrzewam 4 łyzki oleju,dodaję listki curry i jeśli mamy gorczycę dodajemy ją razem z listkami,po minucie dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę,podsmażam,aż stanie się szklista,a następnie dodaję pastę z przypraw,przeciśnięty czosnek,starty na tarce imbir i lekko podsmażam(2-3min.)Dodaję rybę razem z marynatą oraz mleczko kokosowe i na wolnym ogniu gotuję,aż ryba będzie miękka.Podaję z ryżem,a rybę posypuję wiórkami kokosowymi i nerkowcami(te ostatnie pominęłam).Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/06/rybne-curry-na-ostro.html