Wykonanie

/12 papilotek/1,5 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
otrębów pszennych2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody160g
brązowego cukru1/2 opakowania
cukru waniliowego20g
kakao100g
gorzkiej czekolady, posiekanej250ml
mleka125g roztopionego
masła2
jajka70g
orzechów laskowych, posiekanych
masło + mąka/cukier do foremekForemki wysmarować
masłem oraz obsypać wybranym składnikiem. Odstawić.
Jajka z
cukrem oraz
cukrem waniliowym ubić na bardzo puszystą masę. Dodać ochłodzone, roztopione
masło. Wymieszać.Wymieszać
mąkę z
otrębami,
kakao,
sodą oraz
proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych
jajek i wymieszać. Mieszając dodawać
mleko. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy, dodać
czekoladę oraz
orzechy i ponownie wymieszać.Wypełnić papilotki masą. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25 minut. Ostudzić.Sos
dyniowy/120ml/1/2 szklanki
wody3 łyżeczki
śmietanki 36%1 łyżeczka
imbiru w proszku1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
cukru waniliowego3 łyżki puree
dyniowego1 łyżeczka
cukru muscovadoW rondelku zagotować
wodę razem z
przyprawami (
imbir, gałka,
cynamon,
cukier waniliowy). Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut. Przelać przez sitko, aby usunąć pozostałości po przyprawach. Dodać
śmietankę, puree oraz
cukier muscovado i wymieszać.Trzymać w lodówce przez 3-4 dni.
Bita śmietana1 opakowanie
śmietanki 36%1 łyżka
cukru pudruŚmietanę ubić z
cukrem pudrem na sztywną masę.PodanieNa ostudzone muffinki kładziemy krem z
bitej śmietany i polewamy sosem
dyniowym. Dekorujemy
orzechami laskowymi.Smacznego!
