ßßß
/12 papilotek/1,5 szklanki mąki pszennej3 łyżki otrębów pszennych2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody160g brązowego cukru1/2 opakowania cukru waniliowego20g kakao100g gorzkiej czekolady, posiekanej250ml mleka125g roztopionego masła2 jajka70g orzechów laskowych, posiekanychmasło + mąka/cukier do foremekForemki wysmarować masłem oraz obsypać wybranym składnikiem. Odstawić.Jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym ubić na bardzo puszystą masę. Dodać ochłodzone, roztopione masło. Wymieszać.Wymieszać mąkę z otrębami, kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i wymieszać. Mieszając dodawać mleko. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy, dodać czekoladę oraz orzechy i ponownie wymieszać.Wypełnić papilotki masą. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25 minut. Ostudzić.Sos dyniowy/120ml/1/2 szklanki wody3 łyżeczki śmietanki 36%1 łyżeczka imbiru w proszku1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżki puree dyniowego1 łyżeczka cukru muscovadoW rondelku zagotować wodę razem z przyprawami (imbir, gałka, cynamon, cukier waniliowy). Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut. Przelać przez sitko, aby usunąć pozostałości po przyprawach. Dodać śmietankę, puree oraz cukier muscovado i wymieszać.Trzymać w lodówce przez 3-4 dni.Bita śmietana1 opakowanie śmietanki 36%1 łyżka cukru pudruŚmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.PodanieNa ostudzone muffinki kładziemy krem z bitej śmietany i polewamy sosem dyniowym. Dekorujemy orzechami laskowymi.Smacznego!