Wykonanie
Świeży
bób jeszcze dostępny w sklepach, więc to doskonały czas, żeby się nim nacieszyć! Tym razem dodałam go do zupy i muszę przyznać, że to był strzał w 10 :) Zupka lekka, zdrowa i przede wszystkim pyszna :)

Składniki (na ok. 4-5 porcji):
bób 500g
papryka żółtapapryka czerwonawłoszczyzna (ja akurat użyłam 2
marchewek, mały
korzeń pietruszki i mały kawałek
selera, no i trafił się mały
por, więc dodałam jeszcze
cebulę)1 duży
ogórek kiszony2-3 ząbki
czosnkupęczek
koperkusól morska ziołowa/ jarzynka,
pieprz1 łyżeczka
oliwy z oliwek extra virgin na każdą porcjęPrzygotowanie:1.
Bób wrzucić do garnka z zimną
wodą, zagotować po czym gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Następnie obrać z łupinek.2.
Włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę lub talarki.
Ogórka kiszonego i
paprykę w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć wszystko w garnku ok. 5 min. na małej ilości
oleju, mieszając aby się nie przypaliły. Następnie zalać ok. 1,5l
wody i zagotować (jeżeli chcemy, możemy dolać więcej
wody - to zależy jaką konsystencję zupy chcemy otrzymać). Zmniejszyć temperaturę i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy
solą morską ziołową/ jarzynką oraz
pieprzem (proporcji nie podam, bo każdy ma inne upodobania). Pod koniec gotowania dodać obrany
bób i posiekany
koperek.4. Warto dodać do każdej z porcji po łyżeczce
oliwy z oliwek, która jest bardzo zdrowa - ważne, żeby to zrobić chwilę przed podaniem do lekko przestudzonej zupy, aby
oliwa nie straciła swoich cennych właściwości.
