Wykonanie
Gulasz zawsze kojarzył mi się z czerwonym
mięsem, zwłaszcza z
wołowiną... Już od jakiegoś czasu przygotowuje go z drobiowego
mięsa i staram się, aby dodać jak najwięcej warzyw, w zależności od sezonu :) Jak dla mnie, taki jest smaczniejszy, a przede wszystkim zdrowszy! Ilość warzyw zazwyczaj sprawia, że sos staje się gęsty i nie potrzeba zaciągać go
mąką :) Znakomicie smakuje z
kaszą jęczmienną lub gryczaną.

Składniki (porcja na 4 osoby):1
pierś z kurczakakawałek dyni (ok. 100g)3 różyczki
kalafiorapół małej
cukiniipół
papryki czerwonej1 mały
ogórek kiszony2 ząbki
czosnkucebula3 łyżki
zielonej soczewicy (sparzyć na sitku, nie moczyć wcześniej)500ml
soku pomidorowegoprzyprawy : jarzynka z
solą morską,
pieprz,
tymianekPrzygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju dodając ok. pół łyżeczki jarzynki z
solą.W osobnym większym garnku podsmażyć chwilkę pokrojone (w kostkę, talarki - jak kto woli):
cebulę,
paprykę,
cukinię,
dynię,
czosnek; po czym wlać
sok pomidorowy i zagotować. Zmniejszyć temperaturę, dodać
soczewicę, pokrojonego
ogórka,
kalafiora i dusić całość na małym ogniu przez ok. 25 minut lub dłużej (aż
soczewica będzie miękka). W międzyczasie przyprawić
solą,
pieprzem i dodać 1 łyżeczkę
tymianku (można dodać też innych ulubionych przypraw).