ßßß Cookit - przepis na Klasycznie- faszerwana cukinia

Klasycznie- faszerwana cukinia

nazwa

Wykonanie

Zawsze zabierałam się do przygotowania faszerowanych warzyw i w końcu udało mi się coś zrobić! Jest to klasyczny przepis, ale dzięki temu może się sprawdzić przy wielu potrawach, jak np. makaron. Wystarczy dodać jogurt, śmietanę lub serek topiony i mamy idealne danie :)
Składniki:
2 małe cukinie
0,5kg mięsa mielonego
1 czerwona papryka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 średnia marchew
Przygotowanie:
Mięso mielone smażymy na oliwie z oliwek. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w drobne paseczki. Dosypujemy do farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku. Prużymy do momentu, aż mięso będzie gotowe.
Cukinie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce, nakładamy farsz i pieczemy w 180 stopniach około 25min do miękkości cukinii. Pod koniec pieczenia można posypać tartym żółtym serem, ale nie jest to konieczne.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/08/klasycznie-faszerwana-cukinia.html