ßßß Cookit - przepis na Grochówka na wędzonych żeberkach

Grochówka na wędzonych żeberkach

nazwa

Wykonanie

Grochówka jest idealną zupą na nadchodzącą chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy.
Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu ziół takich jak majeranek, cząber, tymianek, pomagających w trawieniu grochu.
W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny.
Składniki:
25 dkg łuskanego grochu w połówkach
35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych
4 duże ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
¼ bulwy selera
15 cm pora
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
½ łyżki majeranku
½ łyżeczki cząbru
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
3 szkl. wody
2 litry bulionu warzywnego
sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Do garnka z zimną wodą (3 szkl.) włożyć żeberka , wypłukany pod bieżącą wodą groch i dodać 1 płaską łyżeczkę soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 40 minut. W trakcie gotowania w garnku będzie zbierać się piana, którą należy zbierać łyżką. Woda powinna przykrywać żeberka i groch, jeśli będzie jej za mało, trzeba dolać gorącej przegotowanej wody.
W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę. Cebulę obrać i przekroić na pół. Pora pokroić w cienkie półplasterki.
Po ugotowaniu grochu i żeberek, wyjąć z garnka żeberka i dodać wcześniej pokrojone warzywa, bulion, liście laurowe, ziele angielskie.
Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Mięso oddzielić od żeberek, pokroić na kawałki, dodać do ugotowanej zupy.
Usunąć z zupy połówki cebuli.
Przyprawić zupę majerankiem, cząbrem, solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Dodać ząbki czosnku obrane i przekrojone na pół.
Zagotować zupę, wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i pozostawić 5 minut, aby smaki przypraw przeszły do zupy.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/09/grochowka-na-wedzonych-zeberkach.html