Wykonanie
Grochówka jest idealną zupą na nadchodzącą chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych
żeberek i
bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych"
kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy.Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu
ziół takich jak
majeranek, cząber,
tymianek, pomagających w trawieniu
grochu.W zależności od upodobań dodać świeży
czosnek, mieloną
paprykę,
pieprz ziołowy i
pieprz czarny.
Składniki:25 dkg łuskanego
grochu w połówkach35 dkg wędzonych
żeberek wieprzowych4 duże
ziemniaki2
marchewki2
pietruszki¼ bulwy
selera15 cm
pora4
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego½ łyżki
majeranku½ łyżeczki cząbru2-3 ząbki
czosnku1
cebula3 szkl.
wody2 litry
bulionu warzywnegosól,
pieprz ziołowy i
pieprz czarny do smakuPrzygotowanie:Do garnka z zimną
wodą (3 szkl.) włożyć
żeberka , wypłukany pod bieżącą
wodą groch i dodać 1 płaską łyżeczkę
soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 40 minut. W trakcie gotowania w garnku będzie zbierać się piana, którą należy zbierać łyżką.
Woda powinna przykrywać
żeberka i
groch, jeśli będzie jej za mało, trzeba dolać gorącej przegotowanej
wody.W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę
ziemniaki,
pietruszkę,
selera i
marchewkę.
Cebulę obrać i przekroić na pół.
Pora pokroić w cienkie półplasterki.Po ugotowaniu
grochu i
żeberek, wyjąć z garnka
żeberka i dodać wcześniej pokrojone warzywa,
bulion,
liście laurowe,
ziele angielskie.Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Mięso oddzielić od
żeberek, pokroić na kawałki, dodać do ugotowanej zupy.Usunąć z zupy połówki
cebuli.Przyprawić zupę
majerankiem, cząbrem,
solą,
pieprzem ziołowym i czarnym. Dodać ząbki
czosnku obrane i przekrojone na pół.Zagotować zupę, wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i pozostawić 5 minut, aby smaki przypraw przeszły do zupy.Smacznego