ßßß

Składniki kwaśnicy:4 ziemniaki2 marchewki4 szkl. kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej)8 szkl. rosołu z gęsiwoda w ilości takiej, aby zakryć warzywa3 liście1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka pieprzu ziołowego5 ziaren pieprzu czarnegosól do smaku1/2 łyżeczki cukruugotowane mięso z gęsiSkładniki rosołu z gęsi:2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy ze sporą ilością mięsa i skórą)3 marchewki2 pietruszki1/3 bulwy selera1/2 pora1 cebula3 litry wody4 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzu2,5 łyżeczki soliPrzygotowanie rosołu z gęsi:Korpusy z gęsi umyć,przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować.Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni.Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz . Dodać 1 łyżeczkę soli .Gotować rosół przez 1 , 5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko lekko ,,mrugać".Garnek nakryć pokrywką, pozostawić do wystygnięcia.Z zimnego rosołu wyjąć warzywa, korpusy, ewentualnie usunąć nadmiar tłuszczu.Przygotowanie kwaśnicy:Obrane i pokrojone ziemniaki oraz marchewki przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryć warzywa.Dodać liście laurowe, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.Następnie dodać rosół z gęsi, kapustę kiszoną i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka.Pod koniec gotowania dodać pokrojone mięso z gęsi (obrane z porcji rosołowych).Przyprawić kwaśnicę majerankiem, pieprzem ziołowym, cukrem oraz solą tak, aby dobrze smakowało.Smacznego