Wykonanie
Najsmaczniejszą kwaśnicę jaką
jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z
kapusty,
ziemniaków,
marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny.Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna.
Składniki kwaśnicy:4
ziemniaki2
marchewki4 szkl.
kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej)8 szkl. rosołu z gęsi
woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa3 liście1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
pieprzu ziołowego5 ziaren
pieprzu czarnegosól do smaku1/2 łyżeczki
cukruugotowane
mięso z gęsiSkładniki rosołu z gęsi:2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy ze sporą ilością
mięsa i skórą)3
marchewki2
pietruszki1/3 bulwy
selera1/2
pora1
cebula3 litry
wody4
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego5 ziaren
czarnego pieprzu2,5 łyżeczki
soliPrzygotowanie rosołu z gęsi:Korpusy z gęsi umyć,przełożyć do garnka, zalać zimną
wodą, powoli zagotować.Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni.Zmniejszyć ogień i dodać obrane
marchewki,
pietruszki,
selera,
pora,
cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy),
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz . Dodać 1 łyżeczkę
soli .Gotować rosół przez 1 , 5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko lekko ,,mrugać".Garnek nakryć pokrywką, pozostawić do wystygnięcia.Z zimnego rosołu wyjąć warzywa, korpusy, ewentualnie usunąć nadmiar tłuszczu.Przygotowanie kwaśnicy:Obrane i pokrojone
ziemniaki oraz
marchewki przełożyć do garnka, zalać taką ilością
wody, aby zakryć warzywa.Dodać
liście laurowe, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.Następnie dodać rosół z gęsi,
kapustę kiszoną i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż
kapusta będzie miękka.Pod koniec gotowania dodać pokrojone
mięso z gęsi (obrane z porcji rosołowych).Przyprawić kwaśnicę
majerankiem,
pieprzem ziołowym,
cukrem oraz
solą tak, aby dobrze smakowało.Smacznego