ßßß
Odkrycie miesiąca! Naleśniki składające się z 2 składników! Trzech, jeśli liczyć wodę. Dla mnie rewelacja, mój niewybredny mąż pokręcił nosem, ale z wytrawnym farszem wsunął w tempie ekspresowym.Kasza w naleśnikach jest wyczuwalna, nadzienie z dżemu czy twarogu zapachu nie ukryje, więc nie polecam przepisu dla ludzi, którzy kaszy nie lubią. Albo polecam od razu zrobić je z farszem np. meksykańskim, jak ja za drugim razem :) Mi ten zapach nie przeszkadzał, dwulatce też nie, mężowi - bardzo, ale on jest tradycjonalistą (może, jakbym nie nazwała tego naleśniki to poszłoby lepiej?).Przepis znalazłam tutaj i zmodyfikowałam go nieco.Składniki:2 szklanki kaszy gryczanej niepalonejmleko, około 2 szklanek (można zamienić na wodę)ulubione naleśnikowe dodatki - dżem, twaróg, owoce, co kto lubiWieczorem dzień przed planowanym smażeniem naleśników kaszę zalać dużą ilością wody i odstawić do namoczenia. Następnego dnia wodę odlać, kaszę przepłukać i zalać szklanką mleka. Zblendować na gładką masę. Dodać tyle mleka, żeby ciasto miało konsystencję normalnego ciasta naleśnikowego. Smażyć jak zwykłe naleśniki, podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie zazwyczaj dżem).Kolejny raz jak je robiłam dorzuciłam trochę cukru waniliowego i szczyptę soli do ciasta i wyszły jeszcze lepsze. Myślę, że jak się pokombinuje trochę to wyjdą takie, że i mąż się przekona :)Ciasto po zblendowaniu, przed dodaniem dodatkowego mleka
I już konsumpcja :)
Składniki na mój farsz meksykański (można tak, można co kto lubi ;)):1 czerwona cebulanitki chilli1 pojedyncza pierś z kurczaka1 papryka2 pomidorysól, pieprz, oregano1/3 puszki kukurydzy (w sezonie można użyć świeżej, wtedy dodajemy ją razem z papryką)1/3 puszki fasolipikantny ajwar4 łyżki kwaśnej śmietanyszczypta słodkiej paprykiCebulę pokroić na półplasterki, wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać pocięte nitki chilli. Smażyć 3-4 minuty. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka. Chwilę podsmażyć, potem przykryć patelnię przykrywką i dusić wszystko jakieś 5-7 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przykryć i dusić 3 minuty. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w małą kostkę. Dodać do farszu razem z pozostałymi przyprawami. Dusić 5 minut aż pomidory się troszkę rozpadną, następnie podkręcić ogień i zdjąć pokrywkę. Sos z pomidorów powinien w większości odparować, żeby farsz nie był zbyt mokry. Pod koniec dodać kukurydzę i fasolę, podgrzać całość razem.Naleśniki posmarować ajwarem, nałożyć farsz, zwinąć rulon, przyszpillić końcówki wykałaczkami i położyć naleśniki na patelni i odgrzewać je kilka minut, najlepiej pod przykryciem. Pod koniec odgrzewania na każdym naleśniku położyć po łyżce śmietany, posypać papryką. Tyle :)Opis długi, ale całość wcale nie zajmuje dużo czasu.
Podałam z sałatką z tego co miałam :)