Wykonanie


Walory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane.Przepis nie jest trudny.Składniki:-1,5 kg
łopatki-1 kg
wątróbki drobiowej-4
jajka-2 czerstwe
bułki-2
cebule-1
marchew-kilka ząbków
czosnku-
bułka tarta-kilka
suszonych grzybów-
seler-
por-
ziele angielskie-
pieprz ziarnisty-
listek laurowy-
przyprawa Barbecue-
sól,
pieprz
Część
łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli, warzyw,
grzybków,
pieprzu ziarnistego,
ziela angielskiego i
listka laurowego.

Gotujemy do miękkości
mięsa.

W tym czasie kroimy
cebulę i
czosnek.
Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy.Czerstwe
bułki moczymy i odciskamy.Z rosołu wyjmujemy ugotowaną
łopatkę,
marchewkę,
cebulę,
czosnek i
grzybki.

Na patelni, na niewielkiej ilości
masła klarowanego lub
oleju podsmażamy
wątróbkę.Dodajemy pokrojone
cebulę i
czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue.Chwilę smażymy.

Kroimy na kawałki gotowane i surowe
mięso.
Wątróbkę,
mięso, warzywa i
bułkę mielimy.

Dodajemy
jajka, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą.Dokładnie uciskamy.

Na wierzchu robimy wzorek i smarujemy delikatnie
olejem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 40 minut.

Pasztet upieczony.

Wyjmujemy z formy i gotowe.


Smacznego!