Wykonanie
Pasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem
grzybowym.Składniki-1 kg
łopatki-1/2 kg
wątróbki drobiowej-25 dkg
pieczarek-3
jajka-2 czerstwe
bułki-1
marchew-2
cebule-2 duże ząbki
czosnku-garść
suszonych grzybów-
pieprz ziołowy i naturalny-warzywko,
przyprawa do mięs-
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty
Do garnka z
wodą dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,warzywko, ząbek
czosnku,
marchewkę,
suszone grzyby oraz 2/3
łopatki.Gotujemy do miękkości
mięsa.
Cebulę i
czosnek kroimy w plastry.
Wątróbkę płuczemy, odsączamy, przyprawiamy
przyprawą do mięs i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju.Pod koniec smażenia dodajemy
cebulę i
czosnek.
Z rosołu odławiamy
mięso,
marchew,
czosnek i
grzyby.Rosół możemy wykorzystać na zupę.
Moczymy i odciskamy
bułki.Ugotowane oraz pozostałe surowe
mięso kroimy na kawałki.
Mięso,
marchew,
grzyby,
wątróbkę,
cebulę,
czosnek i
bułkę mielimy .
Dodajemy
jajka, przyprawiamy
pieprzem naturalnym i
ziołowym oraz warzywkiem i dokładnie wyrabiamy.
Foremkę natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą.Na dno wykładamy część pasztetu i układamy obrane
pieczarki,mocno wciskając je w pasztet.
Przykrywamy pasztetem do wypełnienia foremki i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut.
Pasztet gotowy.Z podanej ilości składników wychodzą 2 foremki pasztetu.
Po przekrojeniu ukazuje się taki oto obrazek :
Smacznego!