Wykonanie

"Apetyczna panna Dahl" jest naprawdę apetyczna. Z wielu ciekawych przepisów z tej książki wybrałam na razie dwie jej propozycje na śniadanie. Zostało mi trochę
ryżu i chcąc go jakoś wykorzystać, zdecydowałam się na kedgeree (które trochę zmodyfikowałam), brytyjskie danie o kolonialnym pochodzeniu, które w zasadzie bardziej pasuje na obiad, ale tradycyjnie jedzone jest na śniadanie. Nie wszystkim musi odpowiadać taka
pora, ale można zaryzykować;)Zdziwiłam się, jak dobrze smakuje, polecam.Kedgeree- 1 duży
filet z dorsza- trochę
mleka-
liść laurowy-
olej- 1 mały
por- 2 łyżeczki
curry- 1 1/2 szklanki ugotowanego
ryżu(wg książki brązowego)- szczypta
papryki-
sól,
pieprz- 2
jajka-
natka pietruszkiGotować
dorsza w
mleku z
liściem laurowym przez 5 minut na małym ogniu.Rozgrzać na dużej patelni
olej i podsmażyć posiekanego
pora i proszek
curry przez parę minut.Dodać ugotowany
ryż, doprawić do smaku i starannie wymieszać.Dodać podzieloną na kawałki
rybę wraz z częścią
mleka(ew.
olejem czy
śmietaną), by danie było odpowiednio wilgotne.W międzyczasie ugotować na twardo
jajka, pokroić na ćwiartki i ułożyć na gotowym daniu, posypać
natką.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 420 kcalA teraz
chleb wg Sophie Dahl. Bardzo prosty. Bardzo smaczny. Ale nie wiem, czy zrobiłam coś nie tak, czy przepis nie jest idealny, ale
chleb wymaga chyba trochę dłuższego pieczenia. W każdym razie jest specyficzny, zbity, ale chyba dam mu jeszcze szansę, bo lubię takie proste przepisy. Może ktoś z Was już go robił albo chciałby wypróbować?Prosty
razowy chleb orkiszowy- 450g
razowej mąki orkiszowej (lub pszennej)- 100g
płatków owsianych- 1 duża łyżka
suszonych drożdży- 1 łyżeczka
soli morskiej- 600ml ciepłej
wody- 1 łyżka
oleju- 1 łyżka
mioduW dużej misce wymieszać suche składniki.W dzbanku zmieszać ciepłą
wodę,
olej i
miód .Wlać płyn do miski i dokładnie wymieszać.Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.Wymieszać ciasto, które podwoiło swoją objętość, aż
wróci do początkowej.Przełożyć je do nasmarowanej
olejem keksówki o długości 26cm.Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 20 minut.Piec w temperaturze 190 st. C (170 st. z termoobiegiem)przez 45 minut do 1 godziny(tak jak
pisałam, lepiej dłużej niż krócej;D).Czas przygotowania: 2 godzinyLiczba (grubych) kromek: 16Kaloryczność jednej kromki: 125 kcal