ßßß Cookit - przepis na Śniadanie wg Sophie Dahl

Śniadanie wg Sophie Dahl

nazwa

Wykonanie

"Apetyczna panna Dahl" jest naprawdę apetyczna. Z wielu ciekawych przepisów z tej książki wybrałam na razie dwie jej propozycje na śniadanie. Zostało mi trochę ryżu i chcąc go jakoś wykorzystać, zdecydowałam się na kedgeree (które trochę zmodyfikowałam), brytyjskie danie o kolonialnym pochodzeniu, które w zasadzie bardziej pasuje na obiad, ale tradycyjnie jedzone jest na śniadanie. Nie wszystkim musi odpowiadać taka pora, ale można zaryzykować;)Zdziwiłam się, jak dobrze smakuje, polecam.
Kedgeree
- 1 duży filet z dorsza
- trochę mleka
- liść laurowy
- olej
- 1 mały por
- 2 łyżeczki curry
- 1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
(wg książki brązowego)
- szczypta papryki
- sól, pieprz
- 2 jajka
- natka pietruszki
Gotować dorsza w mleku z liściem laurowym przez 5 minut na małym ogniu.
Rozgrzać na dużej patelni olej i podsmażyć posiekanego pora i proszek curry przez parę minut.
Dodać ugotowany ryż, doprawić do smaku i starannie wymieszać.
Dodać podzieloną na kawałki rybę wraz z częścią mleka
(ew. olejem czy śmietaną), by danie było odpowiednio wilgotne.
W międzyczasie ugotować na twardo jajka, pokroić na ćwiartki i ułożyć na gotowym daniu, posypać natką.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 420 kcal
A teraz chleb wg Sophie Dahl. Bardzo prosty. Bardzo smaczny. Ale nie wiem, czy zrobiłam coś nie tak, czy przepis nie jest idealny, ale chleb wymaga chyba trochę dłuższego pieczenia. W każdym razie jest specyficzny, zbity, ale chyba dam mu jeszcze szansę, bo lubię takie proste przepisy. Może ktoś z Was już go robił albo chciałby wypróbować?
Prosty razowy chleb orkiszowy
- 450g razowej mąki orkiszowej (lub pszennej)
- 100g płatków owsianych
- 1 duża łyżka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 600ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka miodu
W dużej misce wymieszać suche składniki.
W dzbanku zmieszać ciepłą wodę, olej i miód .
Wlać płyn do miski i dokładnie wymieszać.
Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Wymieszać ciasto, które podwoiło swoją objętość, aż wróci do początkowej.
Przełożyć je do nasmarowanej olejem keksówki o długości 26cm.
Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 20 minut.
Piec w temperaturze 190 st. C (170 st. z termoobiegiem)przez 45 minut do 1 godziny
(tak jak pisałam, lepiej dłużej niż krócej;D).
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba (grubych) kromek: 16
Kaloryczność jednej kromki: 125 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/02/sniadanie-wg-sophie-dahl.html