Wykonanie

składniki:1,5 l
wodypęczek
młodej włoszczyznyśredni
młody kalafior1 średni ząbek
czosnku w łupince2 kostki warzywne
sólkilka ziarenek
pieprzu czarnego1 mały
listek laurowy2 ziarna
ziela angielskiegoduża szczypta suszonego
lubczykuświeży
koperek2 pełne łyżki
śmietany do zup 18 %2 łyżki
oliwy z pestek
winogron1 duży i 1 mniejszy
ziemniakprzygotowanie:
włoszczyznę umyłam, obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do garnka ( oprócz
pora i naci
pietruszki ). dodałam
czosnek w łupince,
listek laurowy, ziarenka
pieprzu i
ziela angielskiego, trochę posoliłam, dodałam
lubczyk oraz
oliwę i na podsmażyłam to ok. 2 minut na średnim ogniu mieszając. następnie zalałam
wodą, dodałam
pora i nać pietruchy, kostki warzywne i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut.następnie z
wywaru widelcem wyłowiłam
pora i nać pietruchy, dodałam obrane, pokrojone na cząstki
ziemniaki oraz różyczki
kalafiora (
kalafiora wcześniej umyłam, podzieliłam na małe różyczki i sparzyłam wrzątkiem na sitku ).całość gotowałam ok. 10 minut ( nie lubię jak
kalafior jest rozciapkany ).
śmietanę zahartowałam
wywarem, dokładnie wymieszałam, wlałam do reszty
wywaru i chwilkę gotowałam, ale nie doprowadzając do wrzenia i bulgotania. na koniec doprawiłam jeszcze do smaku i dodałam posiekany drobno
koperek i wymieszałam.



smacznego.