ßßß
składniki:1,5 l wodypęczek młodej włoszczyznyśredni młody kalafior1 średni ząbek czosnku w łupince2 kostki warzywnesólkilka ziarenek pieprzu czarnego1 mały listek laurowy2 ziarna ziela angielskiegoduża szczypta suszonego lubczykuświeży koperek2 pełne łyżki śmietany do zup 18 %2 łyżki oliwy z pestek winogron1 duży i 1 mniejszy ziemniakprzygotowanie:włoszczyznę umyłam, obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do garnka ( oprócz pora i naci pietruszki ). dodałam czosnek w łupince, listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, trochę posoliłam, dodałam lubczyk oraz oliwę i na podsmażyłam to ok. 2 minut na średnim ogniu mieszając. następnie zalałam wodą, dodałam pora i nać pietruchy, kostki warzywne i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut.następnie z wywaru widelcem wyłowiłam pora i nać pietruchy, dodałam obrane, pokrojone na cząstki ziemniaki oraz różyczki kalafiora ( kalafiora wcześniej umyłam, podzieliłam na małe różyczki i sparzyłam wrzątkiem na sitku ).całość gotowałam ok. 10 minut ( nie lubię jak kalafior jest rozciapkany ). śmietanę zahartowałam wywarem, dokładnie wymieszałam, wlałam do reszty wywaru i chwilkę gotowałam, ale nie doprowadzając do wrzenia i bulgotania. na koniec doprawiłam jeszcze do smaku i dodałam posiekany drobno koperek i wymieszałam.

smacznego.