ßßß
składniki:1,5 l wody3 małe marchewki1 średnia pietruszkapół małego selera12 brukselekdwie garście mrożonej fasolki szparagowej żółtej1 łyżka masła1,5 - 2 łyżki oliwy extra ver gin2 kostki warzywneszczypta suszonego lubczyku1 mały listek laurowy1 ziarenko ziela angielskiego2 - 3 ziarenka pieprzukilka gałązek świeżej natki pietruszkimały kawałek pora2 malutkie cebulki szalotki1 malutki ząbek czosnku1 ziemniak1 - 1,5 łyżki śmietany do zupy 18 %przygotowanie:obraną, umytą marchewkę i pietruszkę pokroiłam na drobne kawałki i wrzuciłam do garnka, dodałam obrane brukselki, cebulki, czosnek, fasolkę szparagową, lubczyk, oliwę, masło i pod smażyłam mieszając ok. 10 minut, następnie zalałam wodą, dodałam natkę pietruszki, por, obrany i pokrojony na mniejsze części seler, kostki warzywne, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listek laurowy i całość gotowałam na wolnym ogniu do momentu aż warzywa stały się miękkie. pod koniec dodałam ziemniaka pokrojonego na małe części.widelcem wyłowiłam pora, nać pietruszki, oraz kawałki selera. doprawiłam do smaku solą i pieprzem. śmietanę zahartowałam wywarem, dodałam do całości i chwilkę pogotowałam bez doprowadzania do zagotowania.gotową zupę posypałam posiekaną natką zielonej pietruszki.

smacznego.