Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 8SkładnikLogo Ilość Czego
krewetki 24 sztuk
majonez 200 mililitrów
ketchup 1 łyżek deserowych
sos worcester 0,5 łyżek deserowych
sałata 1 sztuk
koniak 1 łyżek deserowychziarna
białego pieprzu według uznania
osmiorniczki w zalewie 400 gramów
ocet winny 80 mililitrów
oliwa z oliwek 300 mililitrów
cebula 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznaniamule 400 gramów
czosnek 4 ząbki
oliwa 100 mililitrów
bulion 1 litrów
natka pietruszki posiekana 3 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
krewetki 400 gramów
przecier pomidorowy 4 łyżek stołowych
ocet winny 2 łyżek stołowych
czosnek 1 plastry
miód 4 łyżek stołowychWykonanie:
Krewetki w sosie koktajlowym:
krewetki obrać z pancerzyków. Do
majonezu dodać
ketchup, sos i
koniak, wymieszać, dodać
krewetki( 4 zostawić do dekoracji). Schłodzić i podawać na liściach
sałaty.Marynowane
ośmiorniczki:
ośmiorniczki osączyć z zalewy. Oczyszczoną
cebule posiekać i przesmażyć na łyżce
oliwy. Oczyszczony
czosnek zmiażdżyć. Rozpuścić w occie(80ml) szczyptę
soli, utrzeć z
czosnkiem, dodać
cebulę i
oliwę ( 300ml). Utrzeć sos i włożyć do niego
ośmiorniczki. Odstawić na kilka godzin do lodówki.Zapiekane mule: oczyszczone mule ugotować w
bulionie. Z każdej oderwać jedną część skorupki. oczyszczony
czosnek ( 4 ząbki) zmiażdżyć i przesmażyć z
oliwą(100ml), dodać
natkę pietruszki. Na każdą mulę nałożyć odrobinę
czosnku z
oliwą. Zapiekać 10 minut w 200 stopniach. Doprawić
solą,
pieprzem i skropić
sokiem z cytryny.
Krewetki po wenecku: wymieszać
miód z przecierem,
octem(2 łyżki), zmiażdżonym
czosnkiem,
solą oraz
pieprzem i obtoczyć w tym sosie obrane
krewetki. Upiec je na grillu, smarując w czasie pieczenia marynatą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Włoska
Owoce morzaSałatkiKomentarze:Autor: CiopcikData: 2009-04-19super przepisAutor: FloressData: 2008-12-27dobre na bankietDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: