Wykonanie

Taka ryżowa
sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie
mięsa które zostaje nam z obiadu.Ta
sałatka wyszła bardzo smaczna.Polecam :)Składniki:2 - 3 szklanki ugotowanego
ryżu1 pieczone udko
mięso z rosołu (u mnie pierś ze skrzydełkiem i grzbiet )1
cebula3 ząbki
czosnku3
papryki (zielona, czerwona, żółta)1 łyżka
majonezu1 łyżka
ketchupu1 łyżka
oliwy z oliwek3 - 4
ogórki kiszone bądź konserwowe2 płaskie łyżki
przyprawy Kebab- Gyros
sól i
pieprz do smakuposiekana
natka pietruszki (2 łyżki )
Ryż wsypać do większej miski.
Mięso odłączyć od kości, pozbawić wszelkich twardych chrząstek, pokroić w kwadraty (
potem i tak, podczas mieszania,
mięso się jeszcze rozwarstwi).
Mięso połączyć z
ryżem.
Cebulę pokroić w piórka,
paprykę w krótkie paseczki. Na patelni podgrzać
oliwę, wrzucić
paprykę,
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dusić do momentu aż
papryka będzie miękka,
potem wsypać
przyprawę kebab-gyros, wymieszać i chwilę razem smażyć. Tak przygotowane warzywa dodać do
ryżu z
mięsem.
Ogórki pokroić w małą kostkę i również dorzucić do
ryżu. Dodać
majonez i
ketchup, wymieszać. Doprawić jeszcze do smaku
solą i
pieprzem. Na końcu dorzucić posiekaną
natkę pietruszki, zostawić trochę do dekoracji.
Sałatka jest doskonała zarówno na ciepło jak i wtedy, gdy się trochę przegryzie podczas pobytu w lodówce :).Smacznego:)