Wykonanie

Jeśli jest jeszcze ktoś na świecie, kto nie lubi
krewetek, to
mogę mu zagwarantować, że jak zje te, to zmieni zdanie na zawsze. :)W tym przepisie najtrudniejsze jest jednak nie samo gotowania, a dostanie dobrych
krewetek. Niestety nie odważyłabym się chyba kupić surowych
krewetek, bo miałabym poważne wątpliwości co do ich świeżości. Dlatego zazwyczaj korzystam z
krewetek mrożonych, które możecie spokojnie użyć do tego przepisu.Składniki (2 porcje):4
krewetki tygrysie w pancerzykach (ok. 20 dag)4 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwysól i
pieprz białyPrzygotowanie:
Krewetki rozmrażamy i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie delikatnie solimy i
pieprzymy i zostawiamy na 15 minut.
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie ciepła wrzucamy
czosnek, a po ok. pół minucie kładziemy
krewetki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, najlepiej rozkładając je razem z
czosnkiem na skraju patelni, żeby
czosnek się nie spalił.Podajemy z sosem na bazie
majonezu (
majonez +
sok z cytryny + ulubione
przyprawy).