ßßß
Jeśli jest jeszcze ktoś na świecie, kto nie lubi krewetek, to mogę mu zagwarantować, że jak zje te, to zmieni zdanie na zawsze. :)W tym przepisie najtrudniejsze jest jednak nie samo gotowania, a dostanie dobrych krewetek. Niestety nie odważyłabym się chyba kupić surowych krewetek, bo miałabym poważne wątpliwości co do ich świeżości. Dlatego zazwyczaj korzystam z krewetek mrożonych, które możecie spokojnie użyć do tego przepisu.Składniki (2 porcje):4 krewetki tygrysie w pancerzykach (ok. 20 dag)4 ząbki czosnku3 łyżki oliwysól i pieprz białyPrzygotowanie:Krewetki rozmrażamy i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie delikatnie solimy i pieprzymy i zostawiamy na 15 minut.Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie ciepła wrzucamy czosnek, a po ok. pół minucie kładziemy krewetki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, najlepiej rozkładając je razem z czosnkiem na skraju patelni, żeby czosnek się nie spalił.Podajemy z sosem na bazie majonezu (majonez + sok z cytryny + ulubione przyprawy).