ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 10 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czegokrewetka 20 sztukczosnek 10 ząbkisól 0.5 łyżek deserowychpieprz biały 0.5 łyżek deserowychocet winny biały 1 łyżek deserowycholiwa 2 łyżek stołowychmasło 3 sztuksok z cytryny 2 łyżek stołowychWykonanie:Krewetki obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, opłukać i odsączyć. Dwa ząbki czosnku rozetrzeć z solą i pieprzem, dolać ocet i polać tym krewetki. Odstawić na 30 minut. Pozostałe ząbki czosnku rozgnieść, na patelni rozgrzać oliwę i masło, zeszklić czosnek na złoty kolor (2-3 minuty), włożyć krewetki i smażyć po 1,5 minuty z każdej strony. Gdy zrobią się różowe i nieprzezroczyste, zdjąć z ognia, usmażone krewetki skroplić sokiem z cytryny, wymieszać i podawać za świeżą bagietką.Owoce morzaPotrawy z RybKomentarze:Autor: CINEKData: 2012-03-11Bardzo smaczne, a olej z maselkiem po smazeniu mozna zastosowac jako sos do ryzu czy kaszy... polecamAutor: CINEKData: 2012-03-11Bardzo smaczne, a olej z maselkiem po smazeniu mozna zastosowac jako sos do ryzu czy kaszy... polecamAutor: agnesj77Data: 2009-04-30danie rewelacyjne polecamAutor: WubeData: 2009-04-27jadłam polecam są pyszne:)Autor: IzaData: 2009-02-07Krewetka ja kiedyś jadłam owoce morza z macką to jest coś podobnego do pieczywka czosnkowego tylko z tym że na cienkim , bardzo cienkim cieście:) robi się jak ciasto na pizzę. Możesz później po krewetkach podać np: sałatkę z sałaty lodowej, jajka, tańczyka z puszki, ogórka zielonego ,odrobiną cebuli i pomidorka, polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pychotka. jeszcze dobre winko do tego:)Autor: Krewetka ;-)Data: 2009-02-07Z czym mogę podać smażone krewetki? Pomóżcie mi, bo chce zrobic jakies fajne danie dla męża na walentynki :-)Autor: pawlo1404Data: 2008-12-12Świetne danie!Autor: KatiData: 2007-08-02posyp dodatkowo krewwetki zanim zdejmiesz je z ognia posiekana natka pietruszkiAutor: MarcusData: 2006-09-11Czy obtoczenie krewetek w mące ziemniaczanej nie jest lepszym pomysłem ? Mniej pryska tłuszcz , a krewetki są bardziej chrupiące ...Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: