Wykonanie
Znakomity, bogaty
smakowo gulasz.
Mięso rozpływa się w ustach.

Potrzebujesz:1 kg
mięsa z udźca
indyka bez kości0,5kg
kiełbasy wiejskiej, chłopskiej lub podobnej0,7 kg
pieczarek2 duże
czerwone papryki1
brokuła200 ml
śmietany 30 %3
cebule1 kostka grzybowa lub rosołowa
Przyprawy:
majeranek,
tymianek,
sól,
pieprz,
chilli,
papryka słodka,
ziele angielskie,
liście laurowe.Przygotowanie:
Mięso i
cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć na rozgrzanej
oliwie (ok 15 minut) i przełożyć do dużego garnka. Posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem około 30 minut.
Pieczarki obrać i pokroić w półplastry. Usmażyć na tej samej, bardzo mocno rozgrzanej patelni, odłożyć do miseczki.
Kiełbasę pokroić w półplastry i usmażyć.
Brokuła podzielić na różyczki a
paprykę pokroić w kostkę.Gdy
mięso już się poddusi dodać do niego
kiełbasę,
pieczarki,
surowe warzywa, kostkę
grzybową, 500 ml
wody i
śmietanę. Doprawić. i przykryć. Dusić ok 45 minut do miękkości
mięsa.Jeśli wolicie gęstsze sosy to na koniec można zagęścić 2 łyżeczkami
mąki wymieszanymi w 1/3 szkl zimnej
wody.Wychodzi z tego całkiem spora porcja. Jak najbardziej można sobie część zamrozić.Można podawać z
ziemniakami,
makaronem lub z
chlebem.Smacznego!