Wykonanie
No dobra, jasne, że jego była trochę inna. Bardziej efektowna, bardziej fotogeniczna i przygotowana ze świeżej
ryby, bo on raczej nie ma kłopotu ze świeżymi darami
mórz i oceanów...Ja niestety za późno podjęłam decyzję, że chcę przygotować to danie, więc miałam
rybę mrożoną - na dodatek
flądrę. Gordon miał
świeżego dorsza, więc zdecydowanie wygrywa tę rundę, ale jeszcze nie powiedziałam ostatniego słowa! Następnym razem zdobędę
świeżego dorsza!Jeśli chcecie zjeść obiad w 5 minut, to raczej nie jest przepis dla Was.Jeśli chcecie zjeść
rybę z niebanalnymi dodatkami i macie chwilę czasu, łapcie garnki, rondelki i patelnię i bierzcie się do dzieła :)Przepis zainspirowany książką "Szef kuchni na każdą
porę roku"
Ryba a'la Gordon

Składniki na 3 porcje3 filety z dostępnej Wam
ryby morskiej - u mnie mrożona
flądra (po rozmrożeniu oczywiście ;))100g
zielonej soczewicymarchewkakawałek
selera (lub jedna łodyga
selera naciowego)
cebula300g
ziemniakówcebulka ze
szczypiorkiemsok z połówki
cytrynyłyżeczka
musztardyoliwasól,
pieprz, cukier/miód
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą prawie całkiem miękkie - ale nie zupełnie ugotowane.
Rybę solimy po stronie skóry i odstawiamy, żeby puściła
wodę i stała się delikatniejsza.
Soczewicę zalewamy zimną
wodą. Dodajemy
marchewkę,
selera i jedną
cebulę. Solimy lekko
wodę i gotujemy jakieś 25 minut - uważamy, żeby nie rozgotować
soczewicy!
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Rozkładamy je płasko i skrapiamy
oliwą oraz solimy - pozwalamy im wchłonąć tłuszcz, przez jakieś 20 minut.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i szklimy
cebulkę pokrojoną w kostkę. Przekładamy ją do miski.Ponownie rozgrzewamy odrobinę
oliwy i smażymy na niej
ziemniaki - aż będą złote.Przekładamy do miski z
cebulkę, mieszamy, trzymamy w cieple.Z soku z połówki
cytryny,
oliwy,
musztardy i cukru/miodu przygotowujemy
winegret.
Szczypiorek siekamy.
Soczewicę lekko podgrzewamy w rondelku. Zalewamy ją sosem i dodajemy
szczypiorek. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Na patelni znów rozgrzewamy
oliwę i układamy
rybę skórą do dołu. Smażymy ok 5 minut - większość czasu na skórce.Na talerzu układamy
ziemniaki,
soczewicę i
rybę.Smacznego!