Upałów ciąg dalszy i nie ma w ogóle ochoty na mięso. Postanowiłam więc zrobić dla siebie i synka wege danie :)Składniki:- szklanka suchej kaszy jaglanej- szklanka suchej czerwonej soczewicy- jajko- posiekany koperek i natka pietruszki- majeranek- sól, pieprz, słodka papryka- 2 papryki- 2 duże cukinie- 1 kilogram słodkich i dojrzałych pomidorówmalinowych- cebula- czosnek- sól, pieprz, bazylia, pietruszkaKaszę i soczewicę gotujemy w oddzielnych garnkach w proporcji 1:2 (kasza/soczewica : woda). Gdy wchłoną wodę, przyrywamy, gasimy ogien i niech dochodzą i stygną.Do ostygniętej masy dodajemy jajko, posiekaną zieleninę i przyprawy. Formujemy kotleciki i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.Cebulkę i czosnek siekamy i na oliwie rumienimy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy około 5 minut. Następnie dajemy cukinię i dusimy do pożądanej miękkości. Na koniec sparzone i obrane ze skórki pomidory. dusimy az się rozpadną i utworzą pyszny sos. Doprawiamy do smaku.SMACZNEGO!!!