ßßß Cookit - przepis na Sajgonki jumbo z ciasta filo

Sajgonki jumbo z ciasta filo

nazwa

Wykonanie

Kto nie lubi sajgonek.. :)
Te klasyczne są mautkie i z ciasta ryżowego. Ja za to przedstawiam trochę inną ich wersję. Wykorzystałam ciasto filo, a do farszu dodałam makaron ryżowy. Poza tym, proponowane przeze mnie sajgonki są większe od tradycyjnych i piecze się je w piekarniku.
8 sajgonek jumbo
Przygotowanie: ok. 40 min.
Pieczenie: ok. 15 min.
Składniki
4 płaty ciasta filo (36x46cm)
nadzienie
ok. 100g stopionego masła
sezam czarny lub biały (do dekoracji)
słodki sos chilli
Nadzienie
Waga warzyw - po obraniu i pokrojeniu.
85g makaronu ryżowego typu nitki
90g kalarepy
30g czerwonej cebuli
15g selera naciowego
75g czerwonej papryki
35g marchwii
45g kapusty pekińskiej
70g zielonej fasolki szparagowej
szczypior z cebuli dymki
siekana kolendra
sezam czarny lub biały
chilli (świeże lub suszone płatki)
Sos do nadzienia
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki sosu sojowego
8g świeżego tartego imbiru
Przygotowanie
Nadzienie
Zalej makaron wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na 3 min.
Zalej makaron zimną wodą,a po schłodzeniu odsącz i wyciśnij resztę wody (zdj. 1).
Pokrój warzywa wg wskazówek, które znajdziesz tutaj: Krojenie warzyw na chińszczyznę
Dodaj posiekany makaron, szczypior, kolendrę, sezam oraz chilli i wymieszaj (zdj. 2).
Połącz wszystkie składniki sosu do nadzienia (zdj. 3) i dodaj do warzyw. Dokładnie wymieszaj.
Sajgonki
Płat filo rozłóż na blacie kuchennym i posmaruj masłem (zdj. 4 i 5).
Pozostałe płaty przykryj mokrą szmatką, żeby nie wyschły i nie zesztywniały.
Złóż płat filo na pół wzdłuż długości (zdj. 6).
Powstały kawałek przekrój na pół (zdj. 7). Powstaną z tego 2 sajgonki.
Jeden z kawałków filo posmaruj masłem i ułóż na nim porcję nadzienia (ok. 80g) (zdj. 8 i 9).
Zawiń ciasto na końcach tak, by przykryć częściowo nadzienie i posmaruj krawędzie masłem (zdj. 10 i 11).
Zawiń ciasto wokół nadzienia, by zrolować sajgonkę (zdj. 12).
Posmaruj sajgonkę dokładnie masłem i posyp sezamem (zdj. 13).
Uformuj pozostałe sajgonki.
Na tym etapie możesz je zamrozić. W tym celu zamroź je na tacy. Potem możesz je włóżyc do pojemnika lub woreczka.
Piecz w temp. 190 st. C przez ok. 15 min.
Jeśli pieczesz zamrożone - zmniejsz temp. do 175-180 st. C i piecz przez ok 25 min.
Serwuj ze słodkim sosem chilli.
Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u
Źródło:http://doprawswojswiat.blogspot.com/2015/03/sajgonki-jumbo-z-ciasta-filo.html