Wykonanie

Kto nie lubi sajgonek.. :)Te klasyczne są mautkie i z ciasta
ryżowego. Ja za to przedstawiam trochę inną ich wersję. Wykorzystałam
ciasto filo, a do farszu dodałam
makaron ryżowy. Poza tym, proponowane przeze mnie sajgonki są większe od tradycyjnych i piecze się je w piekarniku.8 sajgonek jumboPrzygotowanie: ok. 40 min.Pieczenie: ok. 15 min.Składniki4 płaty
ciasta filo (36x46cm)nadzienieok. 100g stopionego
masłasezam czarny lub biały (do dekoracji)słodki sos
chilliNadzienieWaga warzyw - po obraniu i pokrojeniu.85g
makaronu ryżowego typu
nitki90g
kalarepy30g
czerwonej cebuli15g
selera naciowego75g
czerwonej papryki35g marchwii45g
kapusty pekińskiej70g
zielonej fasolki szparagowejszczypior z
cebuli dymkisiekana
kolendrasezam czarny lub biały
chilli (świeże lub suszone
płatki)Sos do nadzienia2 łyżeczki
oleju sezamowego2 łyżki
oleju roślinnego2 łyżki
sosu sojowego8g świeżego tartego
imbiruPrzygotowanieNadzienieZalej
makaron wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na 3 min.Zalej
makaron zimną
wodą,a po schłodzeniu odsącz i wyciśnij resztę
wody (zdj. 1).Pokrój warzywa wg wskazówek, które znajdziesz tutaj: Krojenie warzyw na chińszczyznęDodaj posiekany
makaron,
szczypior,
kolendrę,
sezam oraz
chilli i wymieszaj (zdj. 2).Połącz wszystkie składniki sosu do nadzienia (zdj. 3) i dodaj do warzyw. Dokładnie wymieszaj.SajgonkiPłat filo rozłóż na blacie kuchennym i posmaruj
masłem (zdj. 4 i 5).Pozostałe płaty przykryj mokrą szmatką, żeby nie wyschły i nie zesztywniały.Złóż płat filo na pół wzdłuż długości (zdj. 6).Powstały kawałek przekrój na pół (zdj. 7). Powstaną z tego 2 sajgonki.Jeden z kawałków filo posmaruj
masłem i ułóż na nim porcję nadzienia (ok. 80g) (zdj. 8 i 9).Zawiń ciasto na końcach tak, by przykryć częściowo nadzienie i posmaruj krawędzie
masłem (zdj. 10 i 11).Zawiń ciasto wokół nadzienia, by zrolować sajgonkę (zdj. 12).Posmaruj sajgonkę dokładnie
masłem i posyp
sezamem (zdj. 13).Uformuj pozostałe sajgonki.Na tym etapie możesz je zamrozić. W tym celu zamroź je na tacy.
Potem możesz je włóżyc do pojemnika lub woreczka.Piecz w temp. 190 st. C przez ok. 15 min.Jeśli pieczesz zamrożone - zmniejsz temp. do 175-180 st. C i piecz przez ok 25 min.Serwuj ze słodkim sosem
chilli.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u












