Wykonanie

4 porcjePrzygotowanie: ok. 20 min.Gotowanie: ok. 1 hSkładniki700 g
udek kurczaka bez skóry i kości2
puszki pomidorów w całości5 średnich białych
cebul4 ząbki
czosnku (w tym jeden do marynowania
mięsa)35 g świeżego
imbiru (w tym ok. 10 g do marynowania
mięsa)6-8 łyżek ghee lub
oleju roślinnego (zdecydowanie nie
oliwa z oliwek!)1 łyżka ziaren lub mielonej
kolendry1 łyżka ziaren lub mielonego
kminu indyjskiego3 ziarna
kardamonu1 płaska łyżeczka
kurkumypłatki lub mielone
chilli (wg. uznania)3 łyżki świeżej
kolendry posiekanej razem z łodyżkami (w tym 1 łyżka do marynowania
mięsa)kilka gałązek świeżej
kolendry do dekoracjiGheeGhee to po prostu klarowane
masło. Proces klarowania usuwa z niego
białko mleka, dzięki
czemu zmniejsza się zawartość laktozy. Ghee jest łatwiej trawione przez organizm oraz spala sie w o wiele wyższych temperaturach, niż zwykłe
masło. Poza tym, dodaje autentyczności potrawom indyjskim – ten wspaniały
orzechowy smak oraz charakterystyczny połysk.Sposób na przygotowanie ghee znajdziesz tutaj: Ghee, czyli klarowane
masło z
orzechową nutąPrzygotowanie sosuMarynowanie
mięsa - pokrój
kurczaka w ok. 3 cm kawałki i wymieszaj w misce (najlepiej metalowej, ceramicznej lub szklanej) razem z łyżką siekanej
kolendry, startym
imbirem, startym ząbkiem
czosnku oraz niewielką ilością
oleju. Przykryj i umieść w lodówce na co najmniej 1 h. Możesz to zrobić dzień wcześniej.
Posól mięso dopiero 10 min przed wrzuceniem do sosu. (zdj.1)Obierz
cebulę, przekrój na pół i odetnij oba końce. Następnie pokrój w dość cienkie plastry, równolegle do wlókien (zdj.2)Podgrzej
olej lub ghee w garnku (najlepiej metalowym), wrzuć do niego
cebulę i pozwól, by się odrobinę skarmelizowała - zbrązowiała, ale nie przypaliła (zdj.3).Następnie zmniejsz gaz i dodaj
soli. Smaż przez ok 20 min, do momentu aż
cebula będzie tak miękka, że stanie się niemalże jednolitą masą, która później wraz z
pomidorami i
przyprawami stworzy pyszny sos. W trakcie smażenia, nawet na małym gazie,
cebula może się przypalacć- dolej wtedy odrobinę
wody. Możesz to robić wiele
razy.Podczas, gdy
cebula się gotuje, rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową) i wrzuć do niej ziarna
kolendry, kuminu oraz
kardamonu (zdj.5). Twoją kuchnię wypełni cudowny zapach orientalnych
olejków zawartych w ziarnach:) Poruszaj patelnią i pilnuj, żeby nasiona nie spaliły się, bo wtedy staną się gorzkie i stracą swój aromat. Jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana, pół minuty w zupełności wystarczy.
Kolendrę i kumin przełóż do moździerza i ugnieć je w proszek (zdj.6 i 7).Otwórz ziarna
kardamonu i wyjmij z nich czarne kuleczki. Skorupek nie będziesz potrzebować.
Czosnek,
imbir (pokrojony na nieduże kawałki),
kolendrę mieloną i swieżą, kumin,
kurkumę,
chilli oraz nasionka
kardamonu wrzuć wraz z
pomidorami do blendera. Dodaj łyżeczkę
soli. Pozwól, by urządzenie pracowało kilka minut, żeby wszystkie skladniki się rozdrobniły.Kiedy
cebula jest gotowa (zdj.4), zalej ją przygotowanym
miksem pomidorowym i wymieszaj.Gotuj przez ok. 30 min., a jeśli używasz ghee – do momentu, aż oddzieli się ono od reszty sosu.Dodaj ok 0,5 szklanki
wody i zamieszaj.Dodaj
kurczaka, zamieszaj i gotuj przez ok 15 min. lub do momentu, aż
kurczak będzie ugotowany.Serwuj z:
Ryż pilauOdwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u





