Wykonanie
Tak jak w dziedzinie prawa mamy do czynienia z przepisami ogólnymi, które nie musz ą koniecznie być zapisane w umowie, a obowiązują na zasadach ogólnych, tak w przepisach kulinarnych jest podobnie ;-).Bo niekiedy niektórych uwag w przepisie brak, a z góry wiadomo jak należy postąpić.Warto zatem poznać “konstytucyjne” zasady dotyczące gotowania i mądrego konsumowania.· Albo
czosnek albo
cebula – z małymi wyjątkami, nie łączymy w jednym daniu tych potęg (zupełnie jak w myśl zasady Imcompatylibitas – niełączenia dostojeństw).·
Cebulę przed użyciem można sparzyć, będzie mniej intensywnie pachnieć.· P odsmażana
cebulka i
por zostawiają zapachy na włosach i ubraniach (najlepiej dusić je pod przykryciem, zakładając fartuch i czepek na włosy);· świeży
czosnek zostawia mocny zapach, który przeszkadza innym, ale tylko tym, którzy go nie jedli (najlepiej więc
czosnek jeść kolegialnie).· Kruche
sałaty mieszamy z dressingiem zawsze przed samym podaniem.·
Mięso smażone po angielsku solimy w ostatniej chwili;· befsztyki smażymy na dużym ogniu, a kotlety panierowane na małym;·
mięso na kotlety, na rosół należy zawsze zbić tłuczkiem;·
mięso kroimy w poprzek włókien (nie wzdłuż);· zimne
mięsa kroimy jak najcieniej;·
Jajka wybijamy każde na oddzielny spodeczek – zbuki są wśród nas,· próbując potrawy prosto z garnka zawsze używamy czystej łyżki (nawet jeśli w domu są sami swoi);· w czasie burzy rosół i wszystkie zupy kwaśnieją, po prostu się psują;· przed smażeniem naleśników, aby się nie przypalały solimy patelnię, podgrzewamy tę
sól, a
potem czyścimy papierem, lejemy
oliwę i smażymy;· wszystkie foremki do zapiekania, przed włożeniem masy, którą będziemy piec, należy wysmarować
masłem i posypać
kaszą manna lub
bułką tartą;· do sprawdzenia czy ciasto lub pasztet już są upieczone używamy patyczka lub wykałaczki, jeśli po nakłuciu ciasta patyk jest suchy – ciasto jest dobre, jeśli wilgotny jeszcze jest nie gotowe;·
makę na
chleb lub ciasto zawsze należy przesiać przez sito (z wyjątkiem razowej);· ze złej jakości
oliwy majonez się nie ubije;·
ryby morskie wędzone i solone najlepsze są w zimowych miesiącach od listopada do kwietnia.·
Raki najsmaczniejsze są w czerwcu, lipcu, sierpniu.·
Kaczki, gęsi i perliczki nie są smaczne
między lutym a czerwcem.·
Kury najsmaczniejsze są wtedy, gdy się nie niosą.· Pieczony
drób należy często podlewać
masłem, aby miał chrupiącą skórkę, a
mięso było soczyste.· Od lutego do sierpnia nie polujemy na
dziczyznę, w okresie ochronnym jest niesmaczna;·
cappuccino pijemy tylko rano,[1]·
mleko nale ży spożywać z umiarem, gdyż często powoduje ciche alergie;· nie dodajemy
sera do ryb (te dwa rodzaje
białka się nie lubią);· po zjedzeniu
czereśni nie pijemy
mleka;·
kasza,
ryż zwiększa objętość w wodzie po ugotowaniu 3-5
razy;· aby potrawy na gorąco nie wystygły, półmiski muszą być rozgrzane;· wszystkie
wina otwieramy przed przyjściem gości, z wyjątkiem
szampana;· dobrej gospodyni ciasto w rękach rośnie (by dobrze gotować trzeba być dobrodusznym)[1] Choci aż obecnie popularne kawiarnie sieciowe wylansowały wiele rodzajów
mlecznych kaw (a także picie
herbaty z kubka, zamiast z filiżanki), przypomnę tylko że Włosi wymyślili
cappuccino jako
kawę na śniadanie.