ßßß
Do przepisu wykorzystałam Olej ze słonecznika, który otrzymałam od firmy Zielony Nurt .Firma działa w sektorze zdrowej żywności i zajmuje się tłoczeniem dziewiczych olejów na zimno, dzięki czemu zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze.Nigdy wcześniej nie używałam tego oleju więc zanim dodałam go do sałatki, poczytałam o jego właściwościach :)Olej ten możemy wykorzystać na wiele sposobów "niekulinarnych" np. można dodać go do kąpieli, użyć jako składnik maseczki do twarzy lub wykorzystać do olejowania włosów (na pewno wypróbuję!). W kulinariach bardzo często występuje jako dodatek do surówek i sałatek. Z racji tego, iż nie można go podgrzewać do temperatury powyżej 100C, postanowiłam wykorzystać go do sosu, który pasuje idealnie do kolorowej, wiosenno - letniej sałatki :)
Składniki:100 g szpinaku baby1 pierś kurczaka1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (pikantnej)1 papryka czerwona świeża6 szt. rzodkiewek1-2 ogórki gruntoweSos:4 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku1/2 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazyliiSól, pieprz do smakuOliwa z oliwek o smażeniaPrzepis:Szpinak płuczemy i osuszamy. Pierś kurczaka nacieramy przyprawą i smażymy (w całości) na złoto z każdej strony. Po usmażeniu mięsa odstawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w kostkę i rzodkiewki w talarki. Przygotowujemy sos - łączymy olej ze słonecznika ze wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Następnie do szpinaku dodajemy pozostałe pokrojone warzywa oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.Sałatkę podajemy najlepiej ze świeżym i chrupiącym pieczywem (ja polecam czosnkowe !)
