Wykonanie
Składniki na cztery porcje.

Do przepisu wykorzystałam
Olej ze
słonecznika, który otrzymałam od firmy Zielony Nurt .Firma działa w sektorze zdrowej żywności i zajmuje się tłoczeniem dziewiczych
olejów na zimno, dzięki
czemu zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze.Nigdy wcześniej nie używałam tego
oleju więc zanim dodałam go do sałatki, poczytałam o jego właściwościach :)
Olej ten możemy wykorzystać na wiele sposobów "niekulinarnych" np. można dodać go do kąpieli, użyć jako składnik maseczki do twarzy lub wykorzystać do olejowania włosów (na pewno wypróbuję!). W kulinariach bardzo często występuje jako dodatek do surówek i sałatek. Z racji tego, iż nie można go podgrzewać do temperatury powyżej 100C, postanowiłam wykorzystać go do sosu, który pasuje idealnie do kolorowej, wiosenno - letniej sałatki :)


Składniki:100 g
szpinaku baby1
pierś kurczaka1 łyżeczka
przyprawy do kurczaka (pikantnej)1
papryka czerwona świeża6 szt.
rzodkiewek1-2
ogórki gruntoweSos:4 łyżki
oleju ze
słonecznika Zielony Nurt1/2 łyżeczki
czerwonej papryki w proszku1/2 łyżeczki
chili w proszku1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazyliiSól,
pieprz do smaku
Oliwa z oliwek o smażeniaPrzepis:
Szpinak płuczemy i osuszamy.
Pierś kurczaka nacieramy
przyprawą i smażymy (w całości) na złoto z każdej strony. Po usmażeniu
mięsa odstawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie kroimy
paprykę i
ogórki w kostkę i
rzodkiewki w talarki. Przygotowujemy sos - łączymy
olej ze
słonecznika ze wszystkimi
przyprawami i dokładnie mieszamy. Następnie do
szpinaku dodajemy pozostałe pokrojone warzywa oraz pokrojoną w kostkę
pierś kurczaka. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Sałatkę podajemy najlepiej ze świeżym i chrupiącym
pieczywem (ja polecam
czosnkowe !)

