Wykonanie
Raclette
Aura za oknami nie sprzyja biesiadowaniu przy ognisku czy grillu, ale namiastką tego może być raclette.
Składniki.50 dag
sera raclette50 dag
polędwicy2
papryki1
cukinia1 kg
ziemniakówsólpieprzWykonanie.
Ziemniaki ugotować.
Mięso i
ser pokroić w plastry.
Paprykę w paski ,a
cukinię w krążki.Na płycie grzewczej układamy
mięso i warzywa, do grillowania.Na patelenkach plastry
sera. Na talerz nakładamy
ziemniaki i za pomocą drewnianej szpatułki zsuwamy na nie stopiony
ser. Jemy z grillowanym
mięsem i warzywami.Jest to najprostsza wersja raclette.Raclette, to rodzaj
szwajcarskiego sera, sposób przyrządzania potrawy i nazwa sprzętu.To danie na każdą okazję – na romantyczny wieczór we dwoje, rodzinną biesiadę i na super prywatkę. Przygotowanie raclette jest bardzo proste, a efekt końcowy gwarantowany.RACLETTE wywodzi się z Wallis w Szwajcarii i podobno ma już ponad 400 - letnią historię. Legenda głosi, że biedni drwale, przez przypadek, odkryli wyborny smak
topionego sera. Pierwotnie potrawa była przyrządzana przez szwajcarskich pasterzy na gorących kamieniach ułożonych wokół paleniska. Nazwa raclette pochodzi od francuskiego słowa „racler” co znaczy zdrapywać. Dosłownie zdrapuje się
ser stopiony na powierzchni krążka
sera. Raclette należy do tradycyjnych
serowych dań kuchni szwajcarskiej. Z czasem urozmaicono i wzbogacono sposoby przyrządzania raclette poprzez zastosowanie nowych, coraz to bardziej pomysłowych urządzeń i specjalnie dobranych gatunków
sera.Podstawą do raclette jest
ser raclette.
Ser Raclette, to pełnotłusty
ser półtwardy, produkowany ze świeżego lub pasteryzowanego
mleka. Ma jasną,
pomarańczowo-brązową skórkę i wnętrze koloru kości słoniowej. Najlepszy smak osiąga po
trzech miesiącach dojrzewania. Oryginalny produkowany jest w Szwajcarii ,ale również bardzo popularny we Francji.Bardzo dobrze sprawdzają się też inne np.
ser halloumi, gorgonzola czy
camembert. Lekko rozpuszczone podaje się tradycyjnie z gotowanymi
ziemniakami, ale podajemy też grzankami,
owocami, warzywami i wszystkim na co mamy apetyt.
Ser raclette po podgrzaniu w tradycyjnym piecyku lub raclette z
łopatkami nakładany jest na talerz. Jest to niezapomniane przeżycie i atrakcja kulinarna kreująca wspaniały klimat zabawy i wspólnego jedzenia. Na patelence można ułożyć cały zestaw. Każdy sam komponuje swoje
łopatki do raclette, wypełniając je ulubionymi składnikami, nie za wysoko. Na górnej płycie skwierczą smakowite kawałki
mięsa, na dole topi się
serek. Do jego przygotowania wystarczy niewiele czasu ,stół i krzesła. Na środku stołu ustawiamy raclette lub racletton, to ten z górną płytą grzewczą i dużo miseczek z warzywami świeżymi, marynowanymi
cebulkami, ogóreczkami ,
oliwkami,
śliwkami,
owocami, wspaniała jest
gruszka z
orzechami, a może
banan, oczywiście przyda się
bagietka ,
przyprawy i jakieś sosy,a mogą być też
konfitury z
żurawiny itd.,a może ktoś wykombinuje malutki omlecik, tutaj wyobraźnia nie ma granic…Te wszystkie "wymyślne" urządzenia pozwalają na wspaniałe wspólne spędzanie czasu przy
stole ...
wino się leje , najlepiej czerwone, wytrawne, rozmowy się toczę , a na środku stołu dochodzi danie główne wieczoru ... i apetyty rosną i każdy może
mieć swój mały udział w tym wspólnym przygotowaniu kolacji . Jest to taka domowa wersja siedzenia przy ognisku :):) I TO JEST PRAWDZIWY DUCH BIESIADOWANIA.Ale na koniec trochę dziegciu, niestety
sery mają dużo kalorii, a wiem z doświadczenia, że na jednej patelence biesiada się nie kończy. Dlatego należy to równoważyć warzywami, warzywami i …