Wykonanie
Przygotowanie raclette to doskonały sposób na spędzenie miło czasu ze znajomymi, zwłaszcza w zimowe wieczory. W Szwajcarii, w górach podawane jest w knajpach na rozgrzanie się po szaleństwach narciarskich. Jest to rodzaj podwójnego grilla, w którym na górnej części grillujemy sobie własnym tempem
mięsa i warzywa, a w specjalnych patelenkach komponujemy mini zapiekanki z
serem i dodatkami wg własnych upodobań
smakowych. Jak wieść niesie ten rodzaj sporządzania posiłków wziął się od pomysłowych szwajcarskich pasterzy, którzy na gorących kamieniach ułożonych przy paleniskach, zapiekali
ser z dodatkami, które akurat
mieli przy sobie.
Składniki:0,5 kg filetów z
piersi z kurczaka,0,5 kg
polędwiczki wieprzowej,30 dkg
sera raclette,kilka
ziemniaków,20 dkg
fasolki zielonej szparagowej,1
cukinia,20 dkg
boczku wędzonego,1 pę t ko
kiełbasy,
sos czosnkowy (tutaj),
zioła wg uznania,
sól,
pieprz,
papryka,
oliwaPrzygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i pokroić w plastry.
Mięso pokroić w plastry, zamarynować w przyprawach ulubionych, jak np do grilla, z
oliwą. Odstawić najlepiej na noc.
Fasolkę obgotować.
Ser,
boczek i
cukinię pokroić w plastry. Wszystkie składniki rozłożyć w osobnych naczyniach przy raclette. Każdy sam grilluje
mięso i komponuje w patelenkach swoją zapiekankę. Fajnie też smakuje zgrillowana
bagietka i zapieczona z
wędlina i
serem. Można również zapiec
oscypka lub inne
sery z
gruszką lub
żurawiną. Naprawdę pomysłów jest wiele .