ßßß

Przygotowanie raclette to doskonały sposób na spędzenie miło czasu ze znajomymi, zwłaszcza w zimowe wieczory. W Szwajcarii, w górach podawane jest w knajpach na rozgrzanie się po szaleństwach narciarskich. Jest to rodzaj podwójnego grilla, w którym na górnej części grillujemy sobie własnym tempem mięsa i warzywa, a w specjalnych patelenkach komponujemy mini zapiekanki z serem i dodatkami wg własnych upodobań smakowych. Jak wieść niesie ten rodzaj sporządzania posiłków wziął się od pomysłowych szwajcarskich pasterzy, którzy na gorących kamieniach ułożonych przy paleniskach, zapiekali ser z dodatkami, które akurat mieli przy sobie.


Składniki:0,5 kg filetów z piersi z kurczaka,0,5 kg polędwiczki wieprzowej,30 dkg sera raclette,kilka ziemniaków,20 dkg fasolki zielonej szparagowej,1 cukinia,20 dkg boczku wędzonego,1 pę t ko kiełbasy,sos czosnkowy (tutaj),zioła wg uznania,sól, pieprz, papryka,oliwaPrzygotowanie:Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i pokroić w plastry. Mięso pokroić w plastry, zamarynować w przyprawach ulubionych, jak np do grilla, z oliwą. Odstawić najlepiej na noc. Fasolkę obgotować. Ser, boczek i cukinię pokroić w plastry. Wszystkie składniki rozłożyć w osobnych naczyniach przy raclette. Każdy sam grilluje mięso i komponuje w patelenkach swoją zapiekankę. Fajnie też smakuje zgrillowana bagietka i zapieczona z wędlina i serem. Można również zapiec oscypka lub inne sery z gruszką lub żurawiną. Naprawdę pomysłów jest wiele .