Wykonanie
Kolejna propozycja z listy życzeń. Tym razem dla Bożenki - miały być zapiekane warzywa, bez
mięsa lub z niewielką jego ilością. Zrobiłam 2. Jedną z dodatkiem
boczku, a drugą składającą się z samych warzyw. Fajnie wygląda jak są zapieczone w osobnych naczynkach. Mogą stanowić również doskonały dodatek do
ryby lub
mięsa.Składniki:3-4 średniej wielkości
ziemniaki,1
cukinia,25 dkg
zielonej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona),20 dkg
sera raclette,20 dkg
boczku wędzonego ( do zapiekanki z
boczkiem),
oliwa,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry. Ugotować w osolonej wodzie
fasolkę, wystudzić. Pokroić w plastry
cukinię i
ser ( oraz
boczek). Naczynko do zapiekania posmarować
oliwą. Wyłożyć składnikami w kolejności:
ziemniaki,
fasolka,
cukinia, (
boczek) i na końcu
ser. Doprawić do smaku każdą warstwę. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do zrumienienia
sera.