ßßß



Kolejna propozycja z listy życzeń. Tym razem dla Bożenki - miały być zapiekane warzywa, bez mięsa lub z niewielką jego ilością. Zrobiłam 2. Jedną z dodatkiem boczku, a drugą składającą się z samych warzyw. Fajnie wygląda jak są zapieczone w osobnych naczynkach. Mogą stanowić również doskonały dodatek do ryby lub mięsa.Składniki:3-4 średniej wielkości ziemniaki,1 cukinia,25 dkg zielonej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona),20 dkg sera raclette,20 dkg boczku wędzonego ( do zapiekanki z boczkiem),oliwa,sól, pieprz.Przygotowanie:Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry. Ugotować w osolonej wodzie fasolkę, wystudzić. Pokroić w plastry cukinię i ser ( oraz boczek). Naczynko do zapiekania posmarować oliwą. Wyłożyć składnikami w kolejności: ziemniaki, fasolka, cukinia, ( boczek) i na końcu ser. Doprawić do smaku każdą warstwę. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do zrumienienia sera.