ßßß
Składniki:1,3 kg małych ziemniaków35 dag boczku wędzonego3 - 4 cebule1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków ( mi smakuje Prymat)1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu4 łyżki oliwyPrzygotowanie:Boczek kroimy w kostkę, dodajemy oliwę i całość podsmażamy na patelni.Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy (do smaku) i całość dalej podsmażamy aż do lekkiego zeszklenia cebulki.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym, obsypujemy przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem.Podsmażony boczek z cebulką przekładamy do ziemniaków. Całość mieszamy.Pieczemy około 45 minut w 190 stopniach. Podczas pieczenia można ziemniaki 1-2 razy przemieszać. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem, czy ziemniaki są miękkie. Powinny być miękkie i przyrumienione.Smacznego :)POST NIESPONSOROWANY





