Wykonanie
Pyszne ziemniaczki z
boczkiem.
Składniki:1,3 kg małych
ziemniaków35 dag
boczku wędzonego3 - 4
cebule1,5 czubatej łyżeczki
przyprawy do ziemniaków ( mi smakuje Prymat)1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu4 łyżki
oliwyPrzygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę, dodajemy
oliwę i całość podsmażamy na patelni.Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę, solimy,
pieprzymy (do smaku) i całość dalej podsmażamy aż do lekkiego zeszklenia
cebulki.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym, obsypujemy
przyprawą do ziemniaków,
solą i
pieprzem.Podsmażony
boczek z
cebulką przekładamy do
ziemniaków. Całość mieszamy.Pieczemy około 45 minut w 190 stopniach. Podczas pieczenia można
ziemniaki 1-2
razy przemieszać. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem, czy
ziemniaki są miękkie. Powinny być miękkie i przyrumienione.Smacznego :)POST NIESPONSOROWANY