Wykonanie
Wielu z Was na pewno zastanawiało się nie raz czym wypełnić wydrążoną
cukinię, żeby świetnie smakowała. Ja zazwyczaj używałam do tego
mięsa mielonego,
papryki,
pieczarek i
żółtego sera. Takie połączenie nie jest złe, ale wtedy
cukinia pasuje jedynie jako danie główne, które zresztą może się znudzić już po połowie porcji.Niedawno wypróbowałam bardzo proste połączenie tylko
trzech składników:
cukinii,
boczku i
ziemniaka.Taka kombinacja sprawia, że danie jest sycące i może być podane jako przekąska czy małe danie główne, a z drugiej strony na tyle lekkie i łagodne w smaku, że świetnie skomponuje się na przykład ze smażoną
rybą czy
schabowym.Na przekąskę dla 4 osób potrzebujecie:2 małe
cukinie (ok 20-25 cm)8
ziemniaków250-300g
wędzonego boczkumasło (opcjonalnie)
sól,
pieprzZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu rozduszamy jak na puree (możemy dodać trochę
masła).
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, tak żeby brzegi się zrumieniły.
Cukinie płuczemy i kroimy wzdłuż na połówki. Miąższ
cukinii wyciągamy, kroimy w kostkę i podsmażamy jeszcze chwilę z
boczkiem. Do puree ziemniaczanego dodajemy, podsmażony
boczek z
cukinią, ewentualnie solimy i
pieprzymy do smaku i całą masę mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do połówek
cukinii.
Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut (chodzi o to, żeby skórka
cukinii zmiękła). Jeśli do
cukinii planujecie podać jakiś
mięsny dodatek, możecie użyć trochę mniej
boczku.
Czas przygotowania: 1 godzinaStopień trudności: ŁatweKoszt: 8-10 złotych