Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś kolejny
makaron, tym razem penne z
cukinią i
boczkiem. Jeden z moich ulubionych przepisów na szybkie i bardzo aromatyczne danie z
makaronu. Zawsze powtarzam, że dobry przepis nie potrzebuje reklamy, sami spróbujcie ;-)Zapraszam :-)
Składniki na 4 osoby:200 g
boczku3 małe
cukinie100 g
sera pecorino
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Gotujemy w osolonej wodzie
makaron al dente. Odkrawamy końcówki
cukinii. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy drobno posiekaną
cebulkę i pokrojony w kosteczkę
boczek. Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż
boczek będzie lekko podsmażony. Dodajemy
cukinie pokrojone w plastry. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Ugotowany
makaron odcedzamy, zostawiamy pół szklanki
wody. Przekładamy na patelnię i mieszamy. Dolewamy
wodę i dodajemy
ser pecorino. Mieszamy, aż
ser się rozpuści. Natychmiast podajemy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionQuick pasta with zucchini and baconIngredients for 4 persons:200 g bacon3 small zucchini100 g pecorino cheesesalt and pepper to tasteDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Chop the spring onions and add bacon cut into cubes, throw them into a frying pan with
olive oil. Fry over medium heat, stirring constantly, until the bacon is lightly fried. Add the zucchini, cut into slices. Season with salt and pepper. Drain the pasta and leave half a glass of water. Adding to the finish sauce. Gradually add water and add pecorino cheese. Cook until the water evaporates. Stir until cheese is melted.
Serve immediately.