Wykonanie
The Polish goose in the oven


Składniki.2 nogi gęsi50 dag
kapusty kiszonej2 ząbki
czosnku1
cebula1
papryka zielona2
pomidory1 łyżeczka
kminku1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
mąkisól5 dag
smalcu5 dag
boczku wędzonego100ml
śmietany1 łyżka
natki pietruszkiWykonanie.
Mięso opłukać pod bieżącą
wodą, osuszyć, natrzeć
solą,
pieprzem i
majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc.
Kapustę pokroić, przełożyć do rondla, zalać gorącą
wodą, dodać
kminek i gotować do miękkości.
Czosnek,
cebulę,
paprykę i
pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę.
Boczek w paseczki.Nogi gęsi obsmażyć na
smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa i
boczek, dusić parę minut.Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z
boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną
wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC.Pod koniec gotowania,
mąkę wymieszać ze
śmietaną i połączyć z
kapustą, doprawić do smaku.
Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.Gęsinę podać z
ziemniakami z
wody ,posypaną
natką pietruszki.