Wykonanie
5 / 5(11 votes )Pyszny przepis pochodzący z Węgier, raz już gościł na moim blogu w nieco innej bardziej „domowej”, łagodnej wersji. Ten przepis jest nieco bardziej wyrazisty i nam bardziej smakuje. To potrawa, która tak jak nasz bigos w każdej rodzinie jest nieco inna ale bardzo powszechna. Danie proste w przygotowaniu niezwykłe w smaku. Lubię takie proste potrawy, ułatwiacze życia w czasie pracoholiczego transu.. 😉 Wracając do
kurczaka i paprykarzu, oczywiście nie szczecińskiego 😉 Naprawdę warto się zainteresować bliżej tym daniem, jeśli nie z braku czasu to dla smaku 😉 .

składniki na 2 porcje :6 kawałków, małych
udek z kurczaka z kością ( może być każda dowolna część kuraka lub jeszcze lepiej cały kurak , ja akurat miałam podudzia 😉 )2
papryki czerwone, grubościenne, duże2
papryki zielone, grubościenne, duże1 puszka, krojonych
pomidorów2
cebule, średniej wielkości1 łyżka słodkiej mielonej
papryki1 łyżka ostrej mielonej
papryki1 łyżeczka mielonego
kminku2 ząbki
czosnkuśmietana kremówka 30 %
smalec do smażenia, najlepiej kurzy ale wieprzowy też może być (
smalec w kuchni węgierskiej jest powszechny i nadaje daniom specyficzny smak 😉 )
sól do smakugaluszki ( kluski do gulaszu ):1 szklanka
mąki1
jajko1 łyżka
smalcu ( nie ma kuchni węgierskiej , bez
smalcu)
sól, odrobina
mleka

Zacznij od klusek, będzie szybciej i prościej 😉 Roztrzep
jajko, dodaj
mąkę,
sól i
mleko. Utrzyj, tak żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstych naleśników. Rozprowadź ciasto na drewnianej wilgotnej desce, na grubość około 0,5 cm. W dużym garnku doprowadź osoloną jak na
makaron,
wodę do wrzenia. Nożem odcinaj z brzegu deski, paseczki, bardzo wąskie kluski i wpuszczaj na wrzątek, mieszaj co jakiś czas. Kluski są gotowe jak wypłyną na wierzch. Odcedź, przelewając przez sito jak
makaron i wymieszaj z łyżką
smalcu. Nie skleją się czekając na paprykarz 😉Udka umyj w zimnej wodzie, oczyść z farfocli 😉 .
Posól, natrzyj zmiażdżonym praską
czosnkiem i odstaw na 30 minut do lodówki.
Paprykę i
cebulę obierz i pokrój w kawałki ( warzywa i tak będziemy przecierać ).Na rozgrzanym
smalcu zrumień
cebulę, jak już zmięknie, posyp ją mieloną
papryką słodką oraz ostrą,
kminkiem i dołóż kawałki
kurczaka . Smaż z obu stron, na złoto . Często o mieszając, inaczej
cebula bardzo łatwo Ci się przypali. Jak udka będą mocno podsmażone, złociste. Podlej 1/2 szklanki
wody, dopraw
solą do smaku i duś pod przykryciem około 20 minut. Generalnie
woda ma sięgać do połowy udek nie ma ich przykrywać. Po tym czasie wsyp pokrojoną
paprykę i
pomidory z puszki.


Duś pod przykryciem, na małym ogniu, aż
kurczak będzie miękki, gdyby sos odparował, dolejcie ponownie 1/2 szklankę
wody. Gotowego
kurczaka, wyciągnij z sosu . Sos przelej przez sitko, najlepiej metalowe, przecierając przez nie rozgotowane warzywa. Do przecedzonego, przetartego sosu, wlej 200 ml
śmietany kremówki i doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu aż sos samoczynnie się zagęści poprzez redukcję-odparowanie. Ponownie umieść udka w sosie i trzymaj jeszcze chwilę na ogniu, żeby się zagrzały. Serwuj z galuszkami na gorąco 😉 Smacznego!