ßßß
składniki na 2 porcje :6 kawałków, małych udek z kurczaka z kością ( może być każda dowolna część kuraka lub jeszcze lepiej cały kurak , ja akurat miałam podudzia 😉 )2 papryki czerwone, grubościenne, duże2 papryki zielone, grubościenne, duże1 puszka, krojonych pomidorów2 cebule, średniej wielkości1 łyżka słodkiej mielonej papryki1 łyżka ostrej mielonej papryki1 łyżeczka mielonego kminku2 ząbki czosnkuśmietana kremówka 30 %smalec do smażenia, najlepiej kurzy ale wieprzowy też może być ( smalec w kuchni węgierskiej jest powszechny i nadaje daniom specyficzny smak 😉 )sól do smakugaluszki ( kluski do gulaszu ):1 szklanka mąki1 jajko1 łyżka smalcu ( nie ma kuchni węgierskiej , bez smalcu)sól, odrobina mleka
Zacznij od klusek, będzie szybciej i prościej 😉 Roztrzep jajko, dodaj mąkę, sól i mleko. Utrzyj, tak żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstych naleśników. Rozprowadź ciasto na drewnianej wilgotnej desce, na grubość około 0,5 cm. W dużym garnku doprowadź osoloną jak na makaron, wodę do wrzenia. Nożem odcinaj z brzegu deski, paseczki, bardzo wąskie kluski i wpuszczaj na wrzątek, mieszaj co jakiś czas. Kluski są gotowe jak wypłyną na wierzch. Odcedź, przelewając przez sito jak makaron i wymieszaj z łyżką smalcu. Nie skleją się czekając na paprykarz 😉Udka umyj w zimnej wodzie, oczyść z farfocli 😉 .Posól, natrzyj zmiażdżonym praską czosnkiem i odstaw na 30 minut do lodówki. Paprykę i cebulę obierz i pokrój w kawałki ( warzywa i tak będziemy przecierać ).Na rozgrzanym smalcu zrumień cebulę, jak już zmięknie, posyp ją mieloną papryką słodką oraz ostrą, kminkiem i dołóż kawałki kurczaka . Smaż z obu stron, na złoto . Często o mieszając, inaczej cebula bardzo łatwo Ci się przypali. Jak udka będą mocno podsmażone, złociste. Podlej 1/2 szklanki wody, dopraw solą do smaku i duś pod przykryciem około 20 minut. Generalnie woda ma sięgać do połowy udek nie ma ich przykrywać. Po tym czasie wsyp pokrojoną paprykę i pomidory z puszki.
Duś pod przykryciem, na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki, gdyby sos odparował, dolejcie ponownie 1/2 szklankę wody. Gotowego kurczaka, wyciągnij z sosu . Sos przelej przez sitko, najlepiej metalowe, przecierając przez nie rozgotowane warzywa. Do przecedzonego, przetartego sosu, wlej 200 ml śmietany kremówki i doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu aż sos samoczynnie się zagęści poprzez redukcję-odparowanie. Ponownie umieść udka w sosie i trzymaj jeszcze chwilę na ogniu, żeby się zagrzały. Serwuj z galuszkami na gorąco 😉 Smacznego!