Wykonanie
Mam dzisiaj do zaprezentowania bardzo dobre danie jednogarnkowe a właściwie danie z patelni. Jest ono szczególnie popularne w regionie Morza Śródziemnego. Przyrządza się je z duszonych warzyw, do których wbija się
jajka. Danie jest naprawdę warte wypróbania. Świetnie nadaje się na śniadanie lub na lekką przekąskę w ciągu dnia.

Źródło:
Jaja,
mleko i
ser, wyd. Reader's DigestSkładniki:1 łyżka
oliwy1 mała
cebula, grubo posiekana2 ząbki
czosnku1
czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki1
zielona papryka400 g dojrzałych
pomidorów2 łyżki
przecieru pomidorowego1/4 łyżeczki suszonych pokruszonych
płatków chili1 łyżezka mielonego
kminu rzymskiegoszczypta
cukru4
jajkasól, zielona
pietruszkaRozgrzać
oliwę na głębokiej patelni o grubym dnie. Wrzucić
cebulę,
czosnek oraz czerwoną i
zieloną paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut aż zmięknie. Dodać
pomidory,
przecier pomidorowy, pokruszoną
papryczkę chili,
kmin rzymski,
cukier i
sól. Przykryć i dusić 5 minut aż powstanie gęsty, jednolity sos. Zrobić grzbietem łyżki 4 zagłębienia i wbić do każdego
jajko. Przykryć i dusić na małym ogniu 6-8 minut, aż
jajka się lekko zetną. Podawać natychmiast prosto z patelni, dekorując każdy talerz gałązką
natki pietruszki.Smacznego:)