Wykonanie


Kilka lat pracuje nad idealnym
ciastem i sosem do pizzy , raz wychodziło pysznie innym razem średnio a jeszcze innym całkowity niewypał , ale muszę się pochwalić idealnym zakończeniem moich poszukiwań , udało się idealne ciasto i przepyszny sos , które za każdym razem wychodzą jeszcze lepsze ;)

CIASTO IDEALNEprzepis na dwie duże pizze2 szklanki
mleka2 łyżeczki
drożdży instant4 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
olivyMleko grzejemy do temperatury 36 stopni , tzn. tak że jak je dotykamy to nas nie parzy:)Dodajemy
drożdze ,
cukier ,
sól i mieszamy , na koniec posypujemy wierzch garstką
mąki , odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywamy ściereczką i czekamy aż
drożdże zaczną pracować około 15 minut.Gdy rozczyn widocznie zwiększy swoją objętość dosypujemy resztę
mąki oraz dajemy
olive wyrabiamy jednolite ciasto około 10 minut , gdy ciasto będzie za mokre można podsypać troszkę
mąką .Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-2 godziny .Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy na kształt pizzy i dodajemy ulubione składniki.Pieczemy w temp. 200 stopni aż się zarumieni około 15-25 minut.



4
papryki czerwone4
pomidory2 łyżki
przecieru pomidorowego2
cebule1/2 główki
czosnku1 łyżka vinegrette1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżki
olivy (
oliva chilli opcjonalnie)4
chilli (ostrość-medium)
pieprz,
zioła do smaku
Papryki czyścimy , kroimy w grubsze paski polewamy
olivą i wkładamy na 30 minut do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni .Po upływie tego czasu odkładamy do wystygnięcia.
Pomidory kroimy na drobne kawałki i smażymy na olivie z
cebulą pokrojoną w kosteczkę aż zmięknną dodając
czosnek , posiekane
chilli oraz
przyprawy.
Pomidory dodajemy do drobno posiekanej wcześniej upieczonej
papryki i blendujemy dodając
przecier pomidorowy , można dodać wiecej albo mniej w zależności od gęstości jaką chcemy otrzymać .Smacznego:)

