ßßß

Kilka lat pracuje nad idealnym ciastem i sosem do pizzy , raz wychodziło pysznie innym razem średnio a jeszcze innym całkowity niewypał , ale muszę się pochwalić idealnym zakończeniem moich poszukiwań , udało się idealne ciasto i przepyszny sos , które za każdym razem wychodzą jeszcze lepsze ;)
CIASTO IDEALNEprzepis na dwie duże pizze2 szklanki mleka2 łyżeczki drożdży instant4 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru1 łyżka olivyMleko grzejemy do temperatury 36 stopni , tzn. tak że jak je dotykamy to nas nie parzy:)Dodajemy drożdze , cukier , sól i mieszamy , na koniec posypujemy wierzch garstką mąki , odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywamy ściereczką i czekamy aż drożdże zaczną pracować około 15 minut.Gdy rozczyn widocznie zwiększy swoją objętość dosypujemy resztę mąki oraz dajemy olive wyrabiamy jednolite ciasto około 10 minut , gdy ciasto będzie za mokre można podsypać troszkę mąką .Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-2 godziny .Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy na kształt pizzy i dodajemy ulubione składniki.Pieczemy w temp. 200 stopni aż się zarumieni około 15-25 minut.

4 papryki czerwone4 pomidory2 łyżki przecieru pomidorowego2 cebule1/2 główki czosnku1 łyżka vinegrette1 łyżka cukru1 łyżeczka soli2 łyżki olivy ( oliva chilli opcjonalnie)4 chilli (ostrość-medium)pieprz, zioła do smakuPapryki czyścimy , kroimy w grubsze paski polewamy olivą i wkładamy na 30 minut do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni .Po upływie tego czasu odkładamy do wystygnięcia.Pomidory kroimy na drobne kawałki i smażymy na olivie z cebulą pokrojoną w kosteczkę aż zmięknną dodając czosnek , posiekane chilli oraz przyprawy.Pomidory dodajemy do drobno posiekanej wcześniej upieczonej papryki i blendujemy dodając przecier pomidorowy , można dodać wiecej albo mniej w zależności od gęstości jaką chcemy otrzymać .Smacznego:)
