Wykonanie
Dla urozmaicenia domowego menu oraz poprawy humoru po kolejnym ponurym dniu zrobiłam zupę
pomidorową ale nie z
makaronem czy
ryżem a z galuszkami. Pyszne kluseczki, które już kiedyś świetnie sprawdziły się w tym węgierskim daniu, tym razem posłużyły jako dodatek do zupy. Dodałam trochę mniej
mąki, żeby nie były twarde. Przepis podejrzałam kiedyś u Makłowicza ale zupę robiłam z głowy bo nie mogłam go odnaleźć.

Składniki:4 łyżki
koncentratu pomidorowego2
cebule3 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwysól,
pieprzczerwona papryka w proszkupół szklanki
śmietanybulionSkładniki na galuszki:1
jajko10 łyżek
mąkisólłyżka
mleka (zwiększyłam ilość
mleka na ok. 10 łyżek)łyżka
smalcuJajko roztrzepać, dodać
mąkę (wsypywać stopniowo, być może potrzeba będzie mniej), szczyptę
soli, wlać
mleko. Utrzeć na gładkie ciasto. Na wilgotnej desce rozłożyć ciasto na grubość około 5 mm.
Czosnek i
cebulę posiekać, podsmażyć na
oliwie. Zalać
bulionem i zagotować. Dodać koncentrat. Doprawić
przyprawami. Gotować chwilę. Do zupy wrzucić galuszki i gotować aż
będa miękkie. Wlać
śmietanę i zagtotować. Podawać z ulubiona
zielenią.Smacznego:)