Wykonanie
Obdarowanie mnie ksiażką autorstwa s.Anastazji było strzałem w 10. Często piekę ciast wg.przepisów siostry,a wczoraj wypróbowałam przepis na zupę.Wyszło smacznie i sycąco.

0.5 kg mielonego - u mnie z
indyka1 łyżka ugotowanego
ryżu2-3 ząbki
czosnku1
jajko2 średnie
cebule2
czerwone papryki20 dkg
pieczarek4-5 średnich
korniszonów-można dać więcej,jeśli są bardzo malutkieok. pół szkl.
śmietanysól,
pieprz,ziele ang.,2 l
bulionu1 łyżka
mąkitłuszcz do smażeniakoncentrat
pomid.-opcjonalnie,ilość dowolna,ja dodałam żeby przełamać smak zupy-polecamDo
mięsa dodaję całe
jajko,wyciśnięty
czosnek,
sól,
pieprz,ugotowany wcześniej
ryż i formuję kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i gotuję je w osolonej wodzie. Oczyszczone
pieczarki kroję na plasterki lub półplasterki i smażę na tłuszczu.Pokrojone w kostkę
cebule smażę na tłuszczu na złoto,zalewam
bulionem,wrzucam pokrojone w wąskie paseczki
korniszony i gotuję do 10 min.Następnie dodaję podsmażone
pieczarki,pokrojone w kostkę
papryki,doprawiam zupę
solą i
pieprzem i gotuję ok.20 min.Jeśli nie ugotowaliśmy
mięsa osobno,można je wrzucić surowe razem z
papryką i gotować całość jakieś 30 min.żeby
mięso nie było surowe.Następnie dodaję koncentrat,
śmietanę i
mąkę rozprowadzoną odrobiną zimnej
wody,doprawiam do smaku.Smacznego!!!