Pomysł na nie zrodził się z mojego lenistwa. Wcześniej robiłam gołąbki z białej kapusty ale za każdym razem kończyło się katastrofą. Poza tym jej gotowanie trwało za długo. Wpadłam więc na pomysł aby wykorzystać kapustę włoską. Nie trzeba jej gotować, wystarczy tylko przelać wrzątkiem bo jej liście są bardziej miękkie. Smak pozostaje ten sam.Składniki:kapusta włoska2 woreczki ryżu jaśminowegopół kilo mięsa mielonego z indykakolorowa papryka1 papryczka chilli15 pieczarek2 cebule3 ząbki czosnku2 jajkasólpieprzRyż gotuję i odstawiam do wystygnięcia. U mnie zawsze jaśminowy. Zakochałam się w nim kilka lat temu i jestem mu wierna. Zapach, który wydobywa się podczas gotowania zaostrza apetyt. Pieczarki kroję w kostkę i podsmażam razem z cebulą i czosnkiem. Papryki również kroję w kostkę. W dużej misce szykuję farsz. Ryż, mięso mielone, pieczarki z cebulką, papryki mieszam razem. Dodaję jajka i doprawiam solą i pieprzem. Liście kapusty włoskiej oddzielam i przelewam wrzątkiem. Następnie zawijam farsz w liście jak klasyczne gołąbki. Na dno garnka wykładam liście aby całość się nie przypaliła. Układam ciasno gołąbki i zalewam całość wodą. Tak około do połowy garnka. Woda również zapobiegnie przypaleniu. Na malutkim ogniu duszę gołąbki przez półtorej godziny.W drugim garnku przygotowuję sos pomidorowy.Składniki:pomidory w puszcebulionśmietanamąkasólcukierpieprzWrzucam do rondla pomidory w puszce i podgrzewam aby większość wody wyparowała i sos zgęstniał. Dodaję szklankę bulionu. Całość musi się zagotować. Do śmietany dodaję łyżkę mąki i trochę gorącego sosu pomidorowego. Mieszam dokładnie aby się nie zważyła. Tak zahartowaną śmietanę dodaję do sosu w rondelku. Powinien zgęstnieć. Doprawiam szczyptą soli, pieprzu i łyżką cukru.