ßßß Cookit - przepis na gołąbki dla leniwych

gołąbki dla leniwych

nazwa

Wykonanie

Pomysł na nie zrodził się z mojego lenistwa. Wcześniej robiłam gołąbki z białej kapusty ale za każdym razem kończyło się katastrofą. Poza tym jej gotowanie trwało za długo. Wpadłam więc na pomysł aby wykorzystać kapustę włoską. Nie trzeba jej gotować, wystarczy tylko przelać wrzątkiem bo jej liście są bardziej miękkie. Smak pozostaje ten sam.
Składniki:
kapusta włoska
2 woreczki ryżu jaśminowego
pół kilo mięsa mielonego z indyka
kolorowa papryka
1 papryczka chilli
15 pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 jajka
sól
pieprz
Ryż gotuję i odstawiam do wystygnięcia. U mnie zawsze jaśminowy. Zakochałam się w nim kilka lat temu i jestem mu wierna. Zapach, który wydobywa się podczas gotowania zaostrza apetyt. Pieczarki kroję w kostkę i podsmażam razem z cebulą i czosnkiem. Papryki również kroję w kostkę. W dużej misce szykuję farsz. Ryż, mięso mielone, pieczarki z cebulką, papryki mieszam razem. Dodaję jajka i doprawiam solą i pieprzem. Liście kapusty włoskiej oddzielam i przelewam wrzątkiem. Następnie zawijam farsz w liście jak klasyczne gołąbki. Na dno garnka wykładam liście aby całość się nie przypaliła. Układam ciasno gołąbki i zalewam całość wodą. Tak około do połowy garnka. Woda również zapobiegnie przypaleniu. Na malutkim ogniu duszę gołąbki przez półtorej godziny.
W drugim garnku przygotowuję sos pomidorowy.
Składniki:
pomidory w puszce
bulion
śmietana
mąka
sól
cukier
pieprz
Wrzucam do rondla pomidory w puszce i podgrzewam aby większość wody wyparowała i sos zgęstniał. Dodaję szklankę bulionu. Całość musi się zagotować. Do śmietany dodaję łyżkę mąki i trochę gorącego sosu pomidorowego. Mieszam dokładnie aby się nie zważyła. Tak zahartowaną śmietanę dodaję do sosu w rondelku. Powinien zgęstnieć. Doprawiam szczyptą soli, pieprzu i łyżką cukru.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/02/goabki-dla-leniwych.html