ßßß Cookit - przepis na Żeberka wieprzowe po węgiersku

Żeberka wieprzowe po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Akcje organizowane przez blogerki to fajna sprawa..czasem są takie potrawy , o których wcześniej nie wiedziałam albo znałam jakiś przepis ,ale jakoś nie było okazji, żeby go wypróbować..i tak było tym razem..żeberka po węgiersku robiłam pierwszy raz..a to z racji wydarzenia , które zorganizowała Daria [wspólne gotowanie z Formułą z okazji GP Węgier].Pomysł na taka potrawę jednogarnkową znalazłam tutaj ...u mnie wszystkie składniki "na oko"i wedle apetytu domowników..
1 kg żeberek wieprzowych
2 średnie cebule
3 łyżki smalcu
3 dojrzałe pomidory
80 dag niedużych ziemniaków
400 ml rosołu (może być z kostki)
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
szczypta kminku [ nie dałam]
natka pietruszki,koperek
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złotobrązowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem. Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. [ u mnie dłużej -aż żeberka były prawie miękkie] Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w cząstki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery części. Tak przygotowane warzywa dodać do duszących się żeberek. Dusić dalej do miękkości mięsa i ziemniaków.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/zeberka-wieprzowe-po-wegiersku.html