Wykonanie
Rolls of minced meat.


Składniki.50 dag
mięso mielone1
cebula0,5
bułki namoczonej w
mleku1
jajko1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%sólpieprz świeżo zmielony
majeranekmaggi4 plastry
szynki wędzonej1
ogórek kiszony
1
cebulaSos.3 dag
grzyby suszone1 kostka
bulion grzybowy100 ml.
śmietana kremówka 36%
pieprzmąka ziemniaczanaWykonanie.Sos.
Grzyby zalać
wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić,
wywar pozostawić,
grzyby posiekać i dodać z powrotem do
wywaru.
Mięso.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na
oleju, ostudzić.
Bułkę namoczyć w
mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Najlepsze będzie
mięso samodzielnie zmielone np.
łopatka wieprzowa. Przełożyć
mięso do miski, dodać przesmażoną
cebulę, wyciśniętą
bułkę ,
jajko,
śmietanę,
przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Odstawić na 0,5 godziny do lodówki, będzie bardziej zwarte.
Ogórek pokroić w cienkie plasterki,
cebulę w piórka.
Mięso podzielić na 4 części.Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć
mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej
olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z
mięsa. Na każdym rozłożyć plaster
szynki, kilka plasterków
ogórka i trochę
cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak
cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC.Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni.Przesmażone na patelni lub upieczone w piekarniku roladki, włożyć do gotującego się
wywaru z
grzybami, dodać
śmietanę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Sos zaciągnąć
mąką.