Wykonanie
Tart with black lentils and carrots.

Składniki .

100 g
sera twarogowego200 g
mąki pszennej100 g
soczewicy czarnej1 szklanka
bulionu warzywnego6
marchewek (50 dag)1
żółtko4
jajka3 łyżki
mleka3 łyżki
oleju1 szklanka
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki
kminku mielonego
sól,
pieprz1 łyżka
masłaWykonanie.
Bulion zagotować i wsypać przebraną i przepłukaną
soczewicę. Może być brązowa.Gotować 20 minut.
Marchew oskrobać, pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonym wrzątku.Odcedzić i ostudzić.Ciasto.Z
maki,
twarogu,
żółtka,
mleka,
oleju i
soli zagnieść gładkie ciasto i wywałkować okrąg.Formę,23 cm, wysmarować
masłem i wyłożyć
ciastem.Zaczynając od brzegu ciasta ułożyć rząd
marchewki,
soczewicy ,
marchewki i pośrodku
soczewicę.
Jajka roztrzepać z
jogurtem i doprawić
solą,
pieprzem i
kminkiem.Mieszaniną jajeczno
jogurtową zalać
marchew i
soczewicę.Tartę piec w 200 stop. około 20 minut.Podaję z sosem jogurt+
curry.Można jeszcze inaczej.

Przygotowaną
marchewkę i
soczewicę rozłożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić, zalać mieszaniną jajeczno - jogurtowa i zapiec 15 minut w piekarniku. Wyjdzie nam delikatny omlet.