Wykonanie
Składniki:- 2 duże
marchewki- 1
jajko- 1 łyżeczka
drożdży instant- 150g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
ziół prowansalskie- 1 szklanka
mleka-
sól i
pieprz-
olej lub
masło do smażenia*na sos:- 1 mały
jogurt naturalny- 1
serek kanapkowy
śmietankowy- 1-2 ząbki
czosnku-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Marchewki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.2.
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku i odstawiamy na 5 minut.3. Do miski wsypujemy
mąkę, dość sporo
soli, ponieważ
marchewki są słodkie, dodajemy
mleko z
drożdżami oraz
jajko, miksujemy. Następnie dodajemy odcedzone i ostudzone
marchewki, wszystko miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy
zioła,
pieprz, mieszamy.4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.5. Placuszki smażymy na rozgrzanym
oleju, podajemy z sosem, przygotowanym z
serka,
jogurtu,
czosnku,
soli i
pieprzu do smaku.