Wykonanie

Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc kiedy zostaje mi
pieczywo i staje się czerstwe, wykorzystuję je nie tylko do zrobienia
bułki tartej ale też np. śniadania na ciepło. Wystarczy zamoczyć kromki w
jajku z
przyprawami i usmażyć na złoto. Na takie gorące grzanki nakładam
żółty ser, który się topi oraz
szynkę i warzywa. Używam do tego
bułek,
chleba czy
bagietek- nadaje się każdy rodzaj. Takie kanapki ze stołu znikają błyskawicznie, ale ponieważ ograniczamy smażone rzeczy to jadamy je od święta. Niby zwykłe kanapki ale na takiej ciepłej grzance smakują zupełnie inaczej.Składniki:1/2 czerstwej
bagietki2
jajka2 łyżki
mlekaząbek
czosnkuszczypta
solipieprzolej lub
masło klarowane do smażeniadodatki kanapkowe:
ser,
szynka, warzywa
Bagietkę pokroić na kromki.
Jajka roztrzepać z
mlekiem. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól i
pieprz. Kawałki
pieczywa moczyć w
jajku i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Podczas smażenia na upieczoną już jedną stronę kromki nałożyć kawałek
żółtego sera. Po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym. Na wierzchu ułożyć
szynkę i warzywa.