Wykonanie
Do zrobienia tego
chleba przymierzałam się od początku
trwania akcji Z widelcem po Azji . Udało mi się to dopiero teraz. Przy okazji pierwszy raz korzystałam z opcji grill w moim nowym piekarniku. Niestety ze średnim skutkiem, bo
chlebki trochę się przypaliły. Mimo wszystko smakowały bardzo. Przepis pochodzi z "Encyklopedii
Chleba" Ch. Ingram.
Składniki:225 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli15 g świeżych
drożdży60 ml letniego
mleka1 łyżka
oleju2 łyżki
jogurtu naturalnego1
jajko2 - 3 łyżki roztopionego ghee lub zwykłego
masła, do posmarowaniaWykonanie:
Mąkę i
sól przesiać do miski. W małej misce wymieszać
drożdże z
mlekiem. Odstawić na 15 minut. Do przesianej
mąki dodać bomblujące
drożdże,
olej,
jogurt i
jajko. Wyrobić, aż ciasto będzie miękkie. Przełożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez kolejne 10 minut (ja wyrabiałam cały czas w robocie). Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski posmarowanej odrobiną
oleju, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Ciasto ma podwoić swoją objętość.Nagrzać piekarnik do 230 stopni. Wstawić blachę do piekarnika, tak aby się nagrzała. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i odgazować (wbijamy rękę w ciasto, tak aby uszło z niego powietrze). Podzielić na 3 równe kule. Każdą rozwałkować w kształt owalny o długości około 25 cm i szerokości 13 cm.
Chlebki piec przez około 3 - 4 minuty, aż się napuszą. Następnie włożyć
chlebki pod rozgrzany grill na kilka sekund, aż góra
chlebka zbrązowieje. Posmarować roztopionym ghee i podawać na ciepło./wydrukuj przepis/