ßßß Cookit - przepis na Naan

Naan

nazwa

Wykonanie

Do zrobienia tego chleba przymierzałam się od początku trwania akcji Z widelcem po Azji . Udało mi się to dopiero teraz. Przy okazji pierwszy raz korzystałam z opcji grill w moim nowym piekarniku. Niestety ze średnim skutkiem, bo chlebki trochę się przypaliły. Mimo wszystko smakowały bardzo. Przepis pochodzi z "Encyklopedii Chleba" Ch. Ingram.
Składniki:
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
60 ml letniego mleka
1 łyżka oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
2 - 3 łyżki roztopionego ghee lub zwykłego masła, do posmarowania
Wykonanie:
Mąkę i sól przesiać do miski. W małej misce wymieszać drożdże z mlekiem. Odstawić na 15 minut. Do przesianej mąki dodać bomblujące drożdże, olej, jogurt i jajko. Wyrobić, aż ciasto będzie miękkie. Przełożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez kolejne 10 minut (ja wyrabiałam cały czas w robocie). Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski posmarowanej odrobiną oleju, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni. Wstawić blachę do piekarnika, tak aby się nagrzała. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i odgazować (wbijamy rękę w ciasto, tak aby uszło z niego powietrze). Podzielić na 3 równe kule. Każdą rozwałkować w kształt owalny o długości około 25 cm i szerokości 13 cm. Chlebki piec przez około 3 - 4 minuty, aż się napuszą. Następnie włożyć chlebki pod rozgrzany grill na kilka sekund, aż góra chlebka zbrązowieje. Posmarować roztopionym ghee i podawać na ciepło.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/12/Naan.html