Wykonanie
Tym razem zdecydowałam się na zrobienie
ciasta drożdżowego ze
śliwkami. Aktualnie u mnie w ogrodzie jest mnóstwo
śliwek :), a taka forma ciasta bardzo odpowiada mojej rodzince.To cudowne uczucie, widząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :)A nie ma chyba nic lepszego jak
ciasto drożdżowe, pyszne
owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:500 g
mąki pszennej10 g
drożdży1 mały
jogurt naturalny (u mnie 180 g)2x 100 ml
mleka1
jajko3 łyżki
cukru40 g
masła2 łyżki
olejuszczypta
soli+
śliwki (800 g)KRUSZONKA:150 g
mąki pszennej100 g płynnego
masła100 g
cukruWYKONANIE:Przygotowujemy zaczyn - podgrzewamy
mleko, dodajemy do niego łyżkę
jogurtu, łyżeczkę
cukru, łyżeczkę
mąki oraz
drożdże i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut. Przesiewamy
mąkę, dodajemy szczyptę
soli, rozmącone
jajko,
cukier, resztę
jogurtu naturalnego,
mleko,
olej i rozpuszczone, ostudzone
masło. Następnie dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie mieszamy. Wymieszane składniki zostawiamy w misce pod przykryciem na 60 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Łączymy ze sobą
cukier,
mąkę pszenną oraz twarde
masło. Wkładamy do lodówki. Myjemy i wyjmujemy pestki ze
śliwek.
Śliwki kroimy na ćwiartki.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką.Wykładamy ciasto na blaszkę i układamy
śliwki. Posypujemy kruszonką i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut.