Wykonanie
Mulligatawny.
To już prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza.
1 kg
skrzydełek kurczaka1-2 duże
cebule1 -2
marchewki1/2
selera2 łyżki
masła1 łyżka
mąki3 łyżki
pietruszki posiekanej
natka1 łyżeczka
kminku1 łyżeczka
kolendry1 łyżeczka
imbiru1/2 łyżeczki
chillipieprz,
sólSkrzydełka umyć i zalać 8 szklankami
wody osolonej, dodać
marchew i
seler. Gotować do miękkości..Odcedzić.
Mięso ze skrzydeł obrać.Wszystkie
przyprawy zmielić w młynku.
Cebulę pokroić w krążki ,zeszklić na
maśle, oprószyć
mąką i zmielonymi
przyprawami. Można użyć gotowej
przyprawy indyjskiej. Ilość dodanej
przyprawy regulujemy swoim smakiem, ale generalnie powinna być ostra. Powoli ,stale mieszając wlewamy stopniowo
wywar. Podgrzewamy ,aż zgęstnieje i łączymy z pozostałym
wywarem. Dodać
mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać
natką pietruszki.Mulligatawny podaje się z
ryżem ugotowanym z dodatkiem
soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje.Polecam, tę prostą i smaczną zupę.