Wykonanie
Pilaf with mushroom sauce.


Składniki:1
kurczak300g
ryżu długoziarnistego2
marchewki1
pietruszka1
cebula3
goździki1
liść laurowy3 ziarna
ziela angielskiego50 g
masła0,5 łyżeczki
trawy cytrynowejSól,
pieprzSos grzybowy.

250g
pieczarek3
suszone grzyby1 średnia
cebula1 liść
limonki50 g
masła1 łyżka
mąki150g
śmietany1
żółtkoSól,
pieprzDo garnka włożyć pokrojonego
kurczaka, z wbitymi
goździkami ,warzywa i
przyprawy. Wlać tyle
wody ,aby była 5 cm nad
kurczakiem. Szybko zagotować ,a
potem trzymać na małym ogniu przez godzinę, pod przykryciem, niech tylko mruga.Teraz sos.Ugotować
grzyby suszone do miękkości.
Pieczarki oczyścić ,pokroić w plasterki ,posiekać
cebulę i podsmażyć na
maśle. Po 10 min dodać
mąkę i smażyć 1 min. Połączyć z
bulionem i
grzybami suszonymi oraz 100ml rosołu od
kurczaka, dodać liść
limonki . Wymieszać i gotować ,aż sos zgęstnieje . Doprawić do smaku .Ubić
żółtko ze
śmietaną ,wlać do sosu i wymieszać.Pilaw.
Ryż dobrze wypłukać i osączyć. W rondlu zeszklić na
maśle drobno posiekaną
cebulę ,wlać 400ml rosołu + 200ml
wody ,razem ma być 600ml płynu .Dodać pokruszoną
trawę cytrynową ,
pieprz ,
sól i dopiero teraz wsypać
ryż. Wymieszać i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu około20min. W trakcie gotowania nie mieszać - tak właśnie przygotowuje się pilaw!Kiedy
ryż wchłonie cały płyn, uchylić lekko pokrywkę, aby odparował .Po 5 min przemieszać widelcem ,ziarenka nie powinny się sklejać.Pilaw wyłożyć na półmisek, podawać z
sosem grzybowym i
kurczakiem z rosołu.