Wykonanie
Turkey a'la Orloff.
Jest to przepis prawie ukoronowany ,bo książęcy i tak smakuje .
Indyka najpierw smażymy ,
potem się piecze ,kroi , nadziewa ,polewa sosem i zapieka. Trochę dużo tych zabiegów ,ale warto. Przygotowanie dania zajmie nam 1,5-2h,nie więcej. Danie jest idealne na przyjęcie ,ponieważ wszystko z wyjątkiem ostatniego zapiekania można przygotować wcześniej. Goście przy
stole i my też.Pierś z
indyka pieczona z nadzieniem
ryżowo -
pieczarkowo -
cebulowym.Etap 1 - przygotowanie pieczeni a’ala Orloff
Składniki.1 kg piersi z
indyka1-2
marchewki2
cebulki2 łyżki
masła½ łyżeczki
soli1
liść laurowy½ łyżeczki
tymiankuOlej do smażeniaPiekarnik nagrzać do 160stop.Osuszone
mięso dokładnie obsmażyć, zrumienić z każdej strony.Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na
maśle pokrojoną w talarki
marchew i posiekaną
cebulę.
Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać
liść laurowy i
tymianek, nakryć folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i nałożyć pokrywkę.Na dolnym poziomie piekarnika piec 1h. Zdjąć pokrywkę , folia zostaje ,wbić termometr do
mięsa i jeżeli termometr wskazuje 80stop.
mięso jest gotowe .Jeżeli nie mamy termometru, to patrzymy na
soki z pieczeni. Jeżeli są klarowne ,żółtawe, nie różowe ,to dobrze .
Mięso wyjąć i zostawić przed krojeniem na 20-30 min. W tym czasie robimy już sos.Płyn z pieczenia przecedzić i zostawić do przyrządzenia sosu w etapie 4.Etap 2 -
ryż duszony z
cebulą - soubise.
Ryż przygotowujemy razem z pieczenią ,albo dzień wcześniej ,kiedy mamy czas.Soubise to smaczna wersja
ryżu jako dodatku ,a nawet sam w sobie jest wyśmienity.Składniki.100g
ryżu białego3 łyżki
masła2
cebule posiekane½ łyżeczki
soliWykonanie.Zagotować osoloną
wodę ,wsypać
ryż i gotować 5 min bez przykrycia .W brytfannie (naczyniu żaroodpornym) rozpuścić
masło ,dodać
cebulę i
sól ,wymieszać i wsypać odcedzony
ryż. Przykryć i wstawić do piekarnika obok
indyka na 1h. Po 30min można przemieszać. Soubise jest gotowe, kiedy
ryż i
cebula zmiękną i trochę się zezłocą.
Etap 3 -
pieczarki-duxelles.30dag
pieczarek posiekać na drobną kostkę i smażyć na
maśle ,aż się lekko zarumienią.Doprawić do smaku i odstawić do przygotowania nadzienia. Ten etap robimy ,kiedy
mięso i
ryż są w piekarniku.Etap 4 - sos do nadzienia i na wierzch
mięsa.
Składniki.3 łyżki
masła4 łyżki
mąki1 szklanka gorący płyn
spod pieczeni1szklanka
mleka gorącego
Sól ,
pieprz ,
gałka muszkatołowa1/3szklanki
sera szwajcarskiegoWykonanie.Z
masła i
mąki zrobić jasną zasmażkę,2 min gotować, mieszać. Zdjąć z ognia i dodawać gorący płyn
spod indyka-pieczeni. Silnie mieszać i dolewać gorące
mleko. Gotować przez 1 min. Mamy otrzymać gęsty sos, jeżeli trzeba ,to łyżką dolewamy trochę
mleka.Teraz wracamy do
ryżu. Dodać do niego 1/3 szklanki sosu i
pieczarki ,wymieszać. Sos powinien być na tyle gęsty ,aby nie spływał po rozsmarowaniu na
mięsie –mamy nadzienie.Do reszty sosu dodać
ser starty na dużych oczkach ,posmarujemy nim wierzch
mięsa.1 łyżkę
sera pozostawić do posypania wierzchu .Etap 5 - epilog –zapiekanie.
Mięso pokroić na dosyć grube plastry. Żaroodporny półmisek posmarować lekko
masłem.Na brzegu półmiska położyć jeden kawałek
mięsa, lekko przyprószyć
solą ,
pieprzem i posmarować (obłożyć) nadzieniem-
ryżem. Następny plaster położyć tak ,aby lekko zachodził na poprzedni ,doprawić i posmarować nadzieniem i tak przekładać do wykorzystania wszystkich plastrów
mięsa.
Resztą nadzienia posmarować wierzch
mięsa do połowy. Posypać
serem. Pozostały sos podajemy w sosjerce.Na tym etapie ,jeżeli potrawę robimy wcześniej, wstawiamy ją do lodówki.Na 25 min przed podaniem , wyjmujemy z lodówki i wstawiamy
mięso do pieca nagrzanego do 190stop. na środkowy lub górny poziom ,żeby sos się zagotował ,a wierzch zarumienił.Do tej potrawy pasuje duszona
sałata i czerwone Bordeaux - medoc lub biały burgund.Niestety jest trochę czytania i danie może wydawać się skomplikowane, ale tylko za pierwszym razem. Zapewniam, że warto
mieć takie popisowe danie w swoim menu, tym bardziej ,że 99% możemy wykonać wcześniej, a
potem tylko wstawić pieczeń na ,nie więcej niż 25 min do piekarnika.Ochom i achom nie będzie końca.