ßßß Cookit - przepis na Sznycle z grzybami i ryżem

Sznycle z grzybami i ryżem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
sznycle z indyka 4 sztuk
ryż 250 gramów
grzyby kurki 400 gramów
pieczarki 200 gramów
pomidorki koktajlowe 250 gramów
cebula 1 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
bulion warzywny 200 mililitrów
tymianek, gałązki 3 sztuk
śmietana kwaśna 150 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Kurki i pieczarki oczyścić. Pomidorki umyć. Oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać grzyby, smażyć 3 minuty, wrzucić pomidorki i smażyć kolejne 2 minuty. Oprószyć mąką, podlać bulionem, mieszając doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć mięso z obu stron ok. 6 minut, oprószyć solą i pieprzem. Do grzybów dodać śmietanę oraz opłukane listki tymianku, mieszając podgrzewać kilka minut na małym ogniu (nie gotować).
Na 4 talerze położyć sznycle z indyka, polać sosem grzybowym. Osączony ryż przełożyć na talerze. Gotowe danie udekorować listkami tymianku.
Uwagi:
Kurki mogą też być marynowane.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Grilla
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Pycha!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5078/Sznycle-z-grzybami-i-ryzem